Hlavní obsah

Úděl učitelů: Stačí málo a stojí před soudem

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ učitelky, která se vrhla do nezajištěné studny, aby zachránila dva žáky, připomněl, na jak tenkém ledě se kantoři pohybují. Učitelka se stala hrdinkou, i když stačilo málo a mohla mít na krku stíhání kvůli ohrožení bezpečnosti dětí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kontrole České školní inspekce případ na Vyškovsku i tak neujde. Inspekce totiž musí vyšetřit každou rizikovou událost.

Podle včerejších slov náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse pro Právo šetří inspekce každoročně desítky až stovky podobných případů.

Dokonce až před soudy skončily v posledních letech desítky učitelů například kvůli utonutí dítěte, zranění či usmrcení žáka na hřišti po pádu branky, kvůli úrazu na lyžařském výcviku, při cestě do kina nebo popálení od ohně.

I když policie nezjistí žádné pochybení kantora při dohledu nad dětmi, musí se pedagogové řídit ještě dalšími směrnicemi, které nesmějí v rámci prevence bezpečnosti a ochrany zdraví opomíjet. V případě jejich nedodržení pak hrozí škole, řediteli či učiteli postihy.

Pokud však dojde k tragédii, třeba s doživotními následky, může skončit učitel ve vězení a s dluhem za léčebné výlohy. Obzvláště tělocvikáři jsou neustále jednou nohou v kriminále, jak často připomíná ministr školství Marcel Chládek, sám bývalý tělocvikář.

Pokynů je dost

„Tady se nikomu nic nestalo, což ale neznamená, že nemohlo dojít k porušení předpisů souvisejících s poskytováním vzdělávání. Rovina trestněprávní je jiný segment. S policií ale vždycky spolupracujeme,“ řekl Právu Andrys k případu z Vyškovska.

Někteří kantoři si však stěžují, že eliminovat veškerá rizika nelze a žádný předpis nemůže počítat se všemi situacemi, do kterých se mohou děti dostat.

Jak zajišťovat bezpečnost, je popsáno například ve vyhláškách, ve školském zákoně a v souvisejících státních normách.

„Stát vydává další pokyny, vodítek je dost, které mohou navést ředitele, aby ochránili zdraví žáků,“ uvedl Andrys.

Školy mají mít preventivní program

Bezpečnost se ve školách nyní řeší tak, že ředitel každého zaměstnance poučí o jeho povinnostech a odpovědnosti.

Školy mají mít připravený preventivní program a vypracované postupy, které mají učitelé dodržovat. Učitel pak má za úkol analyzovat všechny rizikové podněty, odstranit je a poučit žáky o bezpečnosti.

„Ta odpovědnost je obrovská, na druhou stranu mají svěřené děti,“ připustil inspekční náměstek.

„Musí se tam posoudit, zda dotčené osoby učinily všechno, aby byly zajištěny bezpečnost a ochrana zdraví. Což samozřejmě neznamená, že se nic nemůže stát. Může a stává se to, a relativně často. Někdy se zjistí, že se více udělat nemohlo, přesto se něco stalo. S tím se musí počítat,“ dodal inspekční náměstek.

„Ani do divadla…“

Podle Andryse je jen minimum incidentů, které končí před soudem. Přesto však takové případy, často zevrubně popsané v médiích, mohou učitele odrazovat od riskantnějších podniků.

A tím může být i obyčejná návštěva divadla. „Říkal jsem si, že bych s dětmi už nikam neměl chodit. A kdybych s nimi šel třeba do divadla, tak detailně popíšu plán cesty a nechám jej každého rodiče podepsat. Jinak riskuju basu,“ popsal Právu svá dilemata už před časem zlínský učitel, který nechtěl být jmenován.

Nejhorší je postavení tělocvikářů, v jejichž hodinách je riziko úrazu největší. Ministerstvo se odpovědností učitelů zabývá.

Učitelé: Odpovědnost i pro rodiče

„Řeší to jeden z národních kulatých stolů, který ministr školství ustanovil. Členové tohoto stolu se sešli začátkem dubna a od ministra dostali jasné zadání: snížení administrativy a zjednodušení legislativy tak, aby se uvolnily ruce ředitelům a učitelům pro výuku,“ řekla Právu v souvislosti s ochranou dětí a zajištěním jejich bezpečí mluvčí resortu Klára Bílá.

S jakým řešením kulatý stůl přijde, je ale zatím ve hvězdách. Někteří učitelé však navrhují, aby za chování svých dětí nesli odpovědnost i rodiče.

Jestliže učitel rozpustilé žáky třikrát napomene, ale dítě neposlouchá, nemůže opustit celou skupinu a dohlížet jen na dva výtečníky, zní častý argument.

Tragický minigolf

I v jiných zemích leží více odpovědnosti na rodičích. V ČR ale budou muset být kantoři nadále ve střehu. Situaci učitelů ztížil v roce 2012 Nejvyšší soud verdiktem, podle něhož jen poučení o bezpečnosti nestačí.

Týkal se případu chlapce, který přišel na minigolfovém hřišti o oko. Žáci byli poučeni o bezpečnosti, například že nemají zvedat hůl vysoko, mají dodržovat bezpečnou vzdálenost a nevstupovat do dráhy míčku. Na padesát dětí dohlížely tři učitelky, poblíž byly dvě zdravotnice.

Učitelky jim ukázaly, jak minigolf hrát, pak procházely kolem skupinek žáků u jamek. Žák ale při máchnutí holí trefil spolužáka do oka a trvale jej poškodil. Žák sice kamaráda vyzval, aby odstoupil, ale ten se nevzdálil dostatečně.

Dva soudy nižší instance se zastaly školy, ale Nejvyšší soud jejich rozsudky zrušil s tím, že učitelé měli střídání u jamek lépe zorganizovat, děti lépe připravit na hru, kterou neznaly, a věnovat vyšší pozornost dětem u jamek, kde bylo třeba silnějšího odpalu.

Inspektoři mohou školu vymazat z rejstříku 

Česká školní inspekce prověřuje bezpečnostní opatření ve školách a dodržování ostatních předpisů rutinně při běžných kontrolách. Pokud dojde k úrazu nebo jinému incidentu, musí rovněž vyrazit na kontrolu.

Inspekce v protokolu popíše, které předpisy a jak byly porušeny. Inspektoři pak mohou udělit postihy − od pokut přes návrh na odvolání ředitele po návrh na vymazání školy ze školského rejstříku. To už jsou krajní opatření, která bývají většinou výsledkem soustavného porušování různých předpisů.

Protokol má k dispozici i zřizovatel, který může ředitele připravit o odměny. S protokolem může pracovat i státní správa i orgány činné v trestním řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám