Hlavní obsah

Učte děti správně psát, burcují experti kantory i rodiče

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naučit se psát úhledně a čitelně je pro mnohé školáky obtížné: odborníci poukazují na to, že návyky se u dětí zhoršují. Problémy má rodičům, dětem i pedagogům pomoci vyřešit nový projekt Jak správně psát.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Správné držení tužky by se podle odborníků mělo dítě naučit už mezi druhým a čtvrtým rokem, v mateřské škole i doma. Důležitý je zvláště tzv. špetkový úchop, při kterém je ukazováček jen zlehka položen na tužku.

„Nesprávný postup, přetěžování a únava ruky může být příčinou vybudování negativního vztahu k psaní,“ upozorňuje garantka projektu Jana Johnová, která vyučuje na pedagogické fakultě Technické univerzity v Liberci.

Dětem by mohl pomoci i nový typ písma Comenia Script, který zkoušejí mnohé školy. Proti klasickému písmu je jednodušší, písmena se při něm nespojují. To může být podle psychologa Václava Mertina výhoda: „Zažil jsem, že děti nepsaly čárky a háčky, protože nejdřív napsaly celé slovo bez nich, a pak se k nim už nechtěly vracet.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám