Hlavní obsah

Učitelka vykládala žákům lži o válce na Ukrajině. Gazdík podpořil její vyhazov

Češtinářka Martina B. vykládala žákům 8. třídy na pražské Základní škole Na Dlouhém Lánu zmanipulované a lživé informace o ruské agresi na Ukrajině, uvedly Seznam Zprávy. Učitelka mimo jiné tvrdila, že se v ukrajinské metropoli, která čelí ostřelování, „nic neděje“ a veřejnoprávní Česká televize, která záběry z místa zprostředkovává, „je navázána na miliardáře Sorose“. Osmnáctiminutový výklad žáci tajně natočili.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Následky ruského útoku v Kyjevě. Učitelka tvrdila žákům, že v ukrajinské metropoli se nic neděje

Článek

Po jeho zhlédnutí se rozhodla ředitelka školy Renata Riedlová učitelku z výuky stáhnout, nařídila překážku na straně zaměstnavatele a chce s ní ukončit pracovní poměr. Rozhodnutí ředitelky podpořilo vedení městské části. Rychlou a ráznou reakci ředitelky ocenil i ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Jsme v informační válce, myslí si polovina Čechů. Méně jich schvaluje blokaci webů

Domácí

„Učitel má ctít fakta, ne pronášet propagandu v rozporu se zjevnými fakty. Ano, každý má právo na názor, ale ne na lež,“ napsal pro Seznam Zprávy Gazdík.

Podobné případy řešil jeho resort už na začátku ruské agrese. Tehdy rozeslal školám pokyny, jak s dětmi o konfliktu mluvit. Ne všichni se tím ale řídí. „Proto oceňuji přístup ředitelky školy, která okamžitě dala paní učitelku na překážky a rozváže s ní pracovní poměr,“ doplnil Gazdík.

Vydělal miliony dolarů na dezinformacích. Teď vyhlásil bankrot

Internet a PC

„Byla jsem šokovaná obsahem nahrávky, vůbec jsem si nedokázala představit, že by tak vzdělaný člověk mohl před dětmi předvést takovou přednášku plnou nenávisti a nepravdy,“ řekla serveru ředitelka pražské školy.

Češtinářka se hájí tím, že předkládala „jen ověřená a historicky zdokumentovaná fakta“. Své odstavení z výuky vnímá jako „popření demokratických principů a svobod“ a „bezprecedentní omezení slova a názoru“.

Podle jednoho žáka navíc češtinářka zlehčovala ruskou agresi ve chvíli, kdy v první lavici seděla dívka, která z Ukrajiny uprchla a částečně umí česky.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím ředitelky pražské ZŠ Na Dlouhém Lánu, která chce propustit učitelku češtiny kvůli proruské propagandě?
Ano
55,8 %
Ne
44,2 %
Celkem hlasovalo 30287 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám