Hlavní obsah

Učitelé museli o šikaně něco vědět, míní student průmyslovky Na Třebešíně

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O šikaně učitelky na střední průmyslové školy Na Třebešíně museli pedagogové něco vědět, míní jeden ze studentů pražské průmyslovky. Zároveň však řekl, že případ byl ojedinělý a na škole jsou mezi studenty a učiteli dobré vztahy. Podobná slova po úterní návštěvě školy měla pro situaci i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Ministryně školství diskutovala se studenty průmyslovky Na TřebešíněVideo: Novinky

 
Článek

„Atmosféra je drsná. My, co maturujeme, se teď bojíme, aby se na nás jednou v práci nekoukali skrz prsty nebo aby si u maturity přísedící z jiných škol neukazovali,“ zhodnotil jeden ze studentů školy.

Šikana ale nebyla podle dalšího z oslovených chlapců chybou pedagogů nebo vedení školy. „Myslím, že učitelé, co máme, jsou výborní. Ale mělo se to nějak zjistit. Byla chyba, že o tom nikdo nevěděl,“ prohlásil.

Jeden z letošních maturantů si zase myslí, že učitelé něco mohli tušit. „Za vedením školy stojíme, ale na druhou stranu – je tady šuškanda, že učitelé mohli něco vědět a zareagovat dřív. Ať nám nikdo neříká, že nikdo nic nevěděl,“ vytkl. Vedení školy od začátku tvrdí, že o problémech nemělo tušení.

Vyloučení studentů je ospravedlnitelné

Ministryně Valachová po debatě se studenty prohlásila, že věří, že terorizování se na škole už nikdy opakovat nebude. „Chtěla bych poprosit, abychom respektovali, že tato škola má za sebou velkou tradici, velkou historii. Nikdy se tady nic takového nestalo, naopak studenti školy jsou úspěšní,“ sdělila.

Debata, která se odehrála bez pedagogů, byla podle ní otevřená. „Studenti a studentky obecně odsuzují šikanu, vnímají ji jako zavrženíhodné a ponižující jednání,“ míní ministryně.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Budova Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze

Zopakovala také, že je ospravedlnitelné vyloučit ze školy studenty, kteří učitelku přes tři měsíce šikanovali. O vyloučení tří chlapců už škola požádala pražský magistrát, který je zřizovatelem. [celá zpráva]

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která na průmyslovku přijela spolu s Valachovou, řekla, že z názorů studentů byla nadšená. „Myslím, že ty názory jsou zdravé. Exces, který se stal, je spíš výjimečný. Studenti si velice dobře uvědomují, co je dobře a co je špatně,“ zhodnotila.

Dolínek navrhl odvolat ředitele

Kauzu bude příští týden řešit rada hlavního města. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) navrhne odvolat ředitele školy Františka Bártla. „Nevylučuji tuto možnost,“ komentovala v úterý Krnáčová. Svůj názor však sdělí až na radě, chce si ještě před tím s ředitelem promluvit.

O vyvození odpovědnosti ohledně vedení školy mluvila minulý týden i Valachová. Uvedla, že pokud ředitel o šikaně věděl, měl by být odvolán. To potvrdila i v úterý.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Adriana Krnáčová (ANO)

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Ministryně také oznámila, že chce v nejbližších dnech připravit návrh na zvýšení právní ochrany a bezpečí ve školách. Řešením by podle ní mohl být institut vykázání agresora z místa školy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám