Hlavní obsah

Učitel prozradil výsledky studentských voleb. Vyhrála TOP 09, ČSSD propadla

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Navzdory dohodě mezi neziskovou organizací Člověk v tísni, která uspořádala studentské volby "nanečisto", a Asociací krajů, se učitel brněnského gymnázia rozhodl výsledky hlasování ve své škole zveřejnit ještě před uzavřením volebních místností 29. května. Podle něj není důvod výsledky tajit a s dohodou "hrubě" nesouhlasí.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Člověk v tísni se od jeho iniciativy distancoval. Výsledky vybočují z trendu posledních obecných průzkumů.

Volby na brněnském gymnáziu skončily drtivým vítězstvím pravice v čele s TOP 09, pro níž hlasovalo 39 procent studentů, ODS získala 22 procent hlasů.

Před ostatními parlamentními stranami by zůstala brána do Sněmovny uzavřena. V dolní komoře by se ale objevily tři nové strany, a to Česká pirátská strana, která získala 11procentní podporu, Věci veřejné s přízní osmi procent a pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by těsně překonala také Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Sociální demokraté by s jedním procentem získali méně hlasů než komunisté. KSČM skončila se třemi procenty, stejně tak i zeleníStranu práv občanů - zemanovci podpořilo procento studentů. Lidovci by uvízli i pod jednoprocentní hranicí.

Voleb se zúčastnilo 225 studentů z 502, k urnám byli připuštěni studenti ve věku od 15 let.

V úterý přitom bleskový průzkum společností STEM a SC provedený v Jihomoravském kraji ČSSD favorizoval. Sociální demokracie by v kraji vyhrála s 21,5 procentem hlasů, druhá ODS by získala 18,5 procenta hlasů, TOP 09  14 procent, Věci veřejné 13,5 procenta, KSČM 12 procent a lidovci 6,5 procenta hlasů.

Pouze vyjadřuji svůj osobní občanský postoj a uplatňuji své právo na svobodu projevu.

„Volby nanečisto jsou podle mého totéž co jiné předvolební průzkumy, a není tudíž důvod je jakkoli tajit. Zmíněnou dohodu považuji za nedůstojný ústupek politickým stranám, které se mezi mladými lidmi netěší velké podpoře, ale zrovna jsou v krajích u moci,“ sdělil Novinkám Jan Pulkrábek z Gymnázia Brno.

Sám podle svých slov nebyl do projektu organizačně zapojen, a proto se necítí být dohodou vázán. „Zveřejněním výsledků nehodlám podpořit ani poškodit žádnou partaj či samotný projekt Člověka v tísni, jehož si velmi vážím, pouze vyjadřuji svůj osobní občanský postoj a uplatňuji své právo na svobodu projevu,“ doplnil Pulkrábek. Volební výsledky mu údajně přinesli sami studenti.

Krajská vedení chtěla projekt zastavit 

„Aktivita tohoto pana učitele jde mimo pořádající organizaci. My jsme školám doporučili, aby výsledky svých škol ve studentských volbách jednotlivě nezveřejňovaly. Víme ale podle reakcí některých pedagogů, že se neztotožnily se změnou termínu vyhlášení výsledků a nesouhlasily ani s naším doporučením nezveřejňovat výsledky škol. Protože je to samozřejmě jen doporučení, je na každém pedagogovi a škole, zda ho dodrží, nebo ne,“ říká Tatiana Čabáková, koordinátorka Člověka v tísni.

Záměrem organizace bylo změnit obecný názor mladých lidí deklarovaný na průzkumech, že jejich postoj nemůže nic změnit.

Výsledky voleb nanečisto na Gymnáziu Brno (v procentech)
TOP 0939
ODS22
Česká pirátská strana11
Věci veřejné8
Dělnická strana sociální spravedlnosti5
KSČM3
Strana zelených3
Strana práv občanů - zemanovci1
ČSSD1
KDU-ČSL0,89

Podle původní verze voleb nanečisto měl právě tento čtvrtek být dnem sčítání hlasů a zveřejnění výsledků. Jenže do nezávislého projektu se vložili hejtmani ČSSD, strana naléhala také na ministerstvo školství, aby projekt zastavilo.

Nejhlasitěji protestoval středočeský hejtman David Rath s tím, že na akademické půdě je zakázáno agitovat. V dopise rozeslaném ředitelům škol je odrazoval od zapojení do projektu a připustil v něm, že volby nanečisto by mohly ovlivnit řádné květnové volby.

Aby projekt nezkrachoval, dohodla se organizace Člověk v tísni s Asociací krajů pod vedením Michala Haška (ČSSD), že výsledky zveřejní až po uzavření volebních místností v sobotu 29. května odpoledne.

Anketa

Udělal učitel gymnázia v Brně dobře, že zveřejnil výsledky studentské ankety?
Ano
88,1 %
Ne
11,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29594 čtenářů.

Reklama

Související témata:
David Pulkrábek

Výběr článků

Načítám