Hlavní obsah

Čtyřicet tisíc studentů může volit nanečisto, většina škol projekt nepodpořila

Právo, Marek Přibil

Čtyřicet tisíc studentů si může vyzkoušet volby nanečisto do Sněmovny, které v pondělí odstartovaly na středních školách po celém Česku.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Studentské volby se konaly i na Gymnáziu Postupická v Praze.

Článek

„Přesně tolik volebních lístků jsme do 145 přihlášených škol na jejich žádost rozeslali,“ potvrdil Právu Karel Strachota z organizace Člověk v tísni. Ta třídenní, dobrovolné volby organizuje, přestože od nich dalo ministerstvo školství ruce pryč. Volit v Česku mohou lidé od dovršení 18 let, ale volby nanečisto jsou určeny jen studentům od 15 let do dovršení zletilosti.

Projektu se účastní i Gymnázium Třinec. Ředitel Zdeněk Laník Právu sdělil, že s učiteli chce žákům přiblížit volební systém ČR. „Zároveň je naší motivací zvýšit při známé volební pasivitě Čechů účast prvovoličů v dalších řádných volbách,“ dodal ředitel.

Výsledky až po 29. květnu

V třineckém gymnáziu se sešla volební komise složená ze tří studentů. Pomáhala i školní psycholožka. „Žáci si vyzkoušeli, jak probíhají volby se vším všudy včetně registrace. Do uren vhodilo lístky 30 procent studentů,“ uvedl Laník.

Jak žáci hlasovali, se ale veřejnost dozví až po vyhlášení řádných voleb, které se konají 28. a 29. května. Přitom původně měly být výsledky známy už tento čtvrtek. „Jenže projekt se zpolitizoval,“ řekl Strachota.

Ministerstvo, jež nad volbami drželo nejprve ochrannou ruku, se podle Strachoty od nich distancovalo po protestech středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Prý kvůli hrozbě politické propagace mezi žáky.

„Školy se nato začaly hromadně odhlašovat. Termín vyhlášení výsledků jsme posunuli proto, abychom nepřišli i o ty, co ještě z původních dvou stovek zbyly,“ dodal.

Ve Středočeském kraji se nevolí

Strachota popsal, že například ve Středočeském kraji se volby konají nakonec jen ve třech školách. „Ale ani ty nejsou jisté,“ zdůraznil organizátor. Server stredniskoly.cz přitom v regionu registruje 154 škol.

Rath ředitele SŠ zřizovaných krajem písemně upozornil, že v období těsně před volbami je podobná akce nevhodnou. Podotkl, že výsledky mohou zasáhnout do předvolební situace.

„Studenti o volby nanečisto neprojevili zájem,“ řekl Právu Vlastimil Volf, ředitel mladoboleslavského Gymnázia Dr. Josefa Pekaře, a doplnil: „O dopisu pana hejtmana jsme s učiteli diskutovali. Když se od projektu distancovalo ministerstvo, nechali jsme tomu volný průběh. Tím, že jsme volby neiniciovali, studenti ztratili zájem.“

Bendl: Rath se studentů bojí

Předseda středočeské ODS Petr Bendl Rathův postoj kritizuje. „Myslím, že se obává negativního obrazu, který má mezi mladými lidmi,“ uvedl.

Mezi studenty podle průzkumů převažují spíše sympatizanti pravice. To potvrzuje i množství protilevicových stránek na Facebooku včetně těch s názvem Za studentské volby 2010.

Volby se včera konaly i na gymnáziu v Třeboni. „Jaká byla účast, netuším, až budou výsledky, tak je odešleme,“ uvedla ještě pro Právo ředitelka Jana Coufalová.

Po skončení voleb sečte školní komise výsledky a přes webové rozhraní je nahlásí agentuře, s níž Člověk v tísni spolupracuje. Podle informací Práva jsou volby nanečisto financovány ze zahraničního grantu.

Anketa

Zajímaly by vás výsledky studentských voleb nanečisto?
Ano
86,9 %
Ne
13,1 %
Celkem hlasovalo 1424 čtenářů.

Problém se studentskými volbami

Nezisková organizace Člověk v tísni se na základě průzkumů veřejného mínění mezi mladými lidmi rozhodla uspořádat na středních školách v ČR projekt voleb nanečisto, do něhož by se zapojili mladí lidé ve věku od 15 do 18 let. Organizace tak chtěla u mladých lidí vyvolat zájem o politické dění, a zvrátit tak dosavadní trend průzkumů, svědčících o tom, že právě oni nevěří, že by jejich hlas mohl cokoli změnit.

Proti tomu se ale ohradila ČSSD zejména hejtman Středočeského kraje David Rath s poukazem na zákon zakazující agitaci na akademické půdě. Ministerstvo školství, které do té doby projekt zaštiťovalo, ho v reakci na to školám nedoporučilo. Politologové ovšem upozornili také na fakt, že mezi mladými lidmi převažují spíše pravicové tendence a levice se proto obávala, že by názor dětí mohl zafungovat i na starší voliče. Že by výsledky studentských voleb mohly ovlivnit předvolební situaci, potvrdil i Rath.

Drtivá většina středních škol od projektu ustoupilo. Aby se nenechaly odradit i zbylé školy, přislíbil Člověk v tísni zveřejnit výsledky až po skutečných volbách, které se uzavřou 29. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám