Hlavní obsah

Uchazeči o vstup do bílinské ČSSD si pletli i název strany

Právo, Jiří Ovčáček
Bílina

Bílinské organizaci soc. dem. se podařilo v sobotu odrazit velrybářský útok. Stranická buňka, která má 36 členů, řešila 56 přihlášek z celkového rekordního počtu 92. Podezřelému náporu se vzepřela a nakonec přijala pouze tři zájemce. Podle šéfky bílinské ČSSD Martiny Aubrechtové Havlové byl pokus o hromadný vstup do strany iniciativou šéfa ústecké soc. dem. Petra Bendy. Účastník sobotní schůze v Bílině natočil část jednání na mobilní telefon a video pak zveřejnil na webových stránkách youtube.

Článek

Na sobotní jednání dorazilo podle šéfky bílinské ČSSD Martiny Aubrechtové Havlové 40 z 56 pozvaných zájemců, uspěli jenom tři. Na videu jednotliví uchazeči o členství v soc. dem. hovoří, proč chtějí do strany vstoupit. Jeden z nich například mluví o „vstupu do ČSD“, což je ovšem zkratka názvu bývalých Československých státních drah.

Další z uchazeček vypráví o motivaci v podobě rušení poplatků ve zdravotnictví, které ČSSD prosazuje. „Líbí se mi program pro mladý a nesouhlasím s názorem ODS,“ uvedla další mladá zájemkyně. Aubrechtová ji požádala, aby řekla něco z programu. „To je nějaká zkouška?,“ opáčila uchazečka. „Souhlasím s názorem strany,“ uvedla pak.

Jiného zájemce pak nabudil ke vstupu do strany propagační pořad šéfa ČSSD Jiřího Paroubka a herce Jiřího Krampola. „V pondělí jsem byl na panu Paroubkovi a Jiřím Krampolovi, kam pan Paroubek představil docela slušný program. Pár věcí tam říkal, co se týče mladých lidí,“ svěřil se.

„Nemám rád ODS, mám radši ČSSD,“ vyznal se další aspirant o vstup do bílinské stranické buňky. „Byla jsem na besedě s panem Paroubkem, a mně se prostě líbí, jakej je, jaký má názory,“ říká pak na videu mladá dívka.

Podle Aubrechtové i přes částečné odražení velrybářského útoku není zcela vyhráno. V kuloárech během jednání podle ní zaznělo od členů stranické okresní kontrolní komise, kteří nestandardně na jednání dorazili, že nepřijetí desítek členů bude vyřešeno založením druhé „truc“ organizace ČSSD v Bílině, kterou by tvořili právě v sobotu odmítnutí zájemci.

Šéfka bílinské soc. dem. také upozornila, že díky hromadným náborům v ČSSD je dnes Ústecký kraj na prvním místě v počtu členů v celé ČR. Ústecko je stranickým domovem šéfa ČSSD Paroubka, byl za tento region zvolen do Sněmovny.

Aubrechtová: Kvalita, nikoli kvantita

Předseda ústecké ČSSD Petr Benda je pak Paroubkovým poslaneckým asistentem. Podle některých soc. dem. je za hromadnými vstupy do ČSSD na Ústecku snaha přehlasovat silné moravské regiony.

Právě Benda podle Aubrechtové inicioval pokus o nábor do strany v Bílině.

„Pan předseda ústecké krajské ČSSD Benda nedávno uvedl, že jeho místní organizace v Teplicích už nezvládá nápor zájemců, a proto je třeba, aby členy přijímala třeba Bílina. To jsem jednoznačně a radikálně odmítla. Jsem proti takovým hromadným náborům, jde přeci o kvalitu a ne o kvantitu,“ řekla Aubrechtová Právu.

Zbylé přihlášky bude bílinská soc. dem. řešit až počátkem příštího roku. „Další kolo, kdy budeme tento problém řešit, se uskuteční v prvním čtvrtletí příštího roku,“ uvedla Aubrechtová. V sobotu bílinská soc. dem. také schválila usnesení, ve kterém uvádí, že nesouhlasí a nepodpoří účelové a podezřelé nábory nových členů. „Jsme přesvědčeni o tom, že podobné praktiky nejen bezprostředně ohrožují integritu ČSSD, ale vedou k poškození vlastní sociálně demokratické myšlenky,“ píše se v unesení.

Zmíněných 92 přihlášek bylo doručeno v říjnu a listopadu. „Ani jeden z uchazečů mě osobně nekontaktoval, ani neoslovil, všechny přihlášky doručila členka a manželka bývalého člena, vyloučeného za porušování stanov ČSSD,“ sdělila v pátek Právu Aubrechtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám