Hlavní obsah

U zelených zuří vnitrostranický boj, Kuchtová označena za kavárenskou povalečku

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Boj před zářijovým volebním sjezdem Strany zelených (SZ) se přiostřuje. Na internetu se objevila stránka, která kritizuje současnou místopředsedkyni a kandidátku na předsedkyni SZ Danu Kuchtovou. Bývalá ministryně školství je zde mimo jiné označena za "kavárenskou povalečku".

Článek

Na stránce www.antikuchtova.cz je uvedeno deset důvodů, proč by neměla být Kuchtová zvolena do čela strany na blížícím se sjezdu.

Doména je registrována na jméno Petr Štěpánek. Ve straně zelených jsou hned dva členové tohoto jména, jde o bratrance. Jedním z nich je ředitel Státního fondu životního prostředí a zastupitel na Praze 2. "Já za tím určitě nejsem, za prvé bych to nedokázal a za druhé tu stránku ani neznám. Navíc by to bylo naivní," řekl Novinkám.

Druhý Petr Štěpánek je pražský radní pro oblast životního prostředí. "Distancujeme se od toho, pan radní to určitě nebyl," řekla Novinkám jeho asistentka Eva Kubátová.

"Spekulace o tom, že web antikuchtova.cz na doméně zaregistrované na jméno Petr Štěpánek, je vytvořen, registrován nebo iniciován některým z médii zmiňovaných členů SZ, je lichá a oba se od něj důrazně distancujeme. Adresa registrátora neodpovídá žádné adrese ani jednoho z nás. Jde o účelový falsifikát," uvedli oba Štěpánkové ve stranickém tiskovém prohlášení.

Kuchtová podezřívá zastupitele

„Hrozně mě mrzí, že se někdo snižuje k takovým dehonestujícím útokům. Vadí mi ta osobní úroveň,“ řekla Novinkám. Ze založení stránky podezřívá zastupitele Petra Štěpánka. "Velmi nás nemá rád," uvedla s tím, že v případě, že stránky opravdu založil, lituje toho, že "není ochoten se přiznat a lže". Poznamenala, že o webu musel vědět i předseda SZ Martin Bursík. "(Štěpánek) je jeho blízký spolupracovník," doplnila.

"Naše letáky jsou ostré, ale rozhodně ne osobní, nenapadáme Bursíka za jeho vlastnosti nebo vzhled, týkají se jenom stranických věcí," vysvětlila Kuchtová.

Místopředsedkyně před sjezdem spustila vlastní webové stránky. Na nich zveřejnila plakáty, které se strefují do některých Bursíkových postojů k vnitrostranickým problémům či kauze Čunek. „Víte, co se skrývá uvnitř?“ ptá se například plakát s modrým vajíčkem a s Bursíkovými protichůdnými výroky k vládní účasti předsedy lidovců Jiřího Čunka. Jiný představuje graf s pojmenovanými důvody výkyvů preferencí zelených a s odhadem, že po sjezdu půjdou ještě dolů.

Web: Kuchtová je sobecká

Podle webu antikuchtova.cz není Kuchtová osobností, nemá žádnou vizi, zelené rozděluje, je sobecká, chaotická a je prý "kavárenskou povalečkou", která se k dosažení svého cíle spojí s kýmkoliv.

"Neunesla svůj neúspěch coby ministryně školství a po své nucené rezignaci začala konspirovat proti vedení strany," tvrdí autoři stránek. Sjezd se bude konat v Teplicích 5. až 7. září, Kuchtová se tam utká s Bursíkem.

Autoři webu Antikuchtova.cz o kandidátce na předsedkyni SZ píší:
Předseda strany musí mít názor a být osobností. Dana Kuchtová mění názory a o její osobnosti se moc mluvit nedá. Alespoň osobnosti politické.Daně Kuchtové to vyhovuje v kavárnách, ve kterých tráví své dny. Dana Kuchtová není autentická zelená, je spíše autentická kariéristka. Měla by se vrátit ke své profesi učitelky. Nemá strategické myšlení – nezvládla řídit ministerstvo a zaměstnávala v klíčové pozici Soukupa, člověka na hraně střetu zájmů. Vsadila na špatné lidi. Dana Kuchtová nemá vizi, kam stranu vést, leda tak doleva.Opírá se o nezkušené lidi, u kterých převažují emoce a revolta nad dlouhodobými a cílevědomými stranickými zájmy.A Jihočeské matky? Tam byla dost vidět, udělala dost práce, ale za rakouské peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám