Hlavní obsah

U popelnice v Mombase našla miminko. Nechte si ho, řekli jí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko uvěřitelný příběh se šťastným koncem se stal pracovnici českého Centra Narovinu, které už 20 let pomáhá v Keni s adopcemi a vzděláváním místních dětí. V lednu našla nedaleko svého domku v Mombase u popelnic odhozené novorozeně. Po ošetření v nemocnici jí na policejní stanici dítě dali do náručí a k tomu papír, že je teď oficiálně její.

Foto: Centrum Narovinu

Chlapec nalezený u popelnice v Mombase.

Článek

„Tak si chlapečka odnesla domů a stala se ve svých 60 letech zase mámou. A protože jí před rokem nedaleko místa, kde chlapečka našla, zemřel její dospělý syn, má pocit, že to celé není jen náhoda,“ popsala Simona Heřtusová z Centra Narovinu osud, který potkal jejich dlouholetou koordinátorku Dorice Ndege.

Češi mají nyní v Keni 2500 dětí  

„Byť se to v našich podmínkách může zdát opravdu neuvěřitelné, tak to v Keni chodí. Nefunguje tam žádná sociální sféra, stát nezřizuje žádné dětské domovy nebo sirotčince. Když už existují záchranné sítě pro opuštěné děti, zřizují je charity a neziskové organizace. Takže se skutečně může stát, že policie rozhodne o svěření do péče člověku, který dítě nalezne. A chlapec měl to ráno opravdu velké štěstí – našel si velmi milující maminku,“ dodala Heřtusová.

Za dvě desetiletí se už jak čeští, tak místní pracovníci centra potkali s ledasčím. Hlavním projektem je právě Adopce afrických dětí na dálku, ten funguje od roku 2002 a už pomohl více než 4000 dětem vychodit základní i střední školu.

Nyní posílá Centrum Narovinu díky českým, v některých případech i slovenským rodičům do školy 2500 dětí v Keni.

Zájem o adopce neupadá

Ani po letech, kdy u nás zaznamenala adopce na dálku doslova boom, zájem ze strany tuzemských adoptivních rodičů neupadá.

A nejde jen o dospělé zájemce. Adoptivními rodiči se u nás na dálku stávají už i školáci.

„V České republice je o projekt Adopce na dálku stále velký zájem. Mezi adoptivními rodiči jsou jednotlivci, celé rodiny, firmy, organizace a také třídy či celé školy. Děti jsou se svými sponzory v kontaktu třikrát ročně, pravidelně jim posílají fotografie, dopisy a vysvědčení.

Adoptivní rodiče také navštěvují své děti a jejich rodiny přímo,“ uvedla předsedkyně správní rady centra Heřtusová.

To u programů tohoto typu realizovaných charitami možné není. Podle pracovníků českého centra však reálné setkání přináší radost a obohacení vztahů mezi adoptivními rodiči a dětmi, které díky financím z Česka mohou zcela změnit svůj životní scénář.

Návštěvy prohlubují vzájemnou komunikaci a přátelství rodin často trvá i po skončení studia dětí v programu
Simona Heřtusová, Centrum Narovinu

„Návštěvy prohlubují vzájemnou komunikaci a přátelství rodin často trvá i po skončení studia dětí v programu. Za ta léta ji realizovalo asi padesát českých rodin. Tím, že Keňa je i oblíbenou turistickou zemí, zajeli si na safari, k moři a pak do domovů nebo škol adoptivních dětí. I komunikace a dopisy jsou pak už jiného charakteru, jak děti, tak rodiče vědí, komu píšou. Vědí, na co se mají ptát,“ popsala zkušenosti pracovníků centra Heřtusová.

Deset dětí z Keni už dokonce návštěvu svým adoptivním rodičů oplatilo, a podívalo se tak do malé středoevropské země, z níž pocházejí lidé, kteří jim dali šanci na lepší život.

Adopce dětí navštěvujících základní školu stojí ročně 7200 korun, vyrostou-li a nastoupí na střední školu, částka se zdvojnásobí. Kromě školného adopce zahrnuje i platbu 1500 korun za zdravotní pojištění, díky kterému je dětem poskytována lékařská péče po celý rok.

Centrum Narovinu také letos vybudovalo celý Ostrov Naděje na Rusinga Island v Keni, kde žije a chodí do školy díky sponzorům přes 400 dětí, převážně sirotků.

Reklama

Výběr článků

Načítám