Hlavní obsah

U pomníku Koněva se opět hádali příznivci a odpůrci, přišel i Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U pomníku maršála Koněva v Praze 6 - Bubenči se v sobotu sešlo několik desítek lidí na počest jeho 122. výročí narození. Proti nim protestovala asi desítka odpůrců.

Shromáždění u pomníku KoněvaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Na akci dohlíželo několik policejních hlídek. Ty od sebe musely opakovaně oddělovat odpůrce i příznivce sochy, kteří na sebe pokřikovali, či si před obličeji mávali vlajkami a šálami.

Odpůrci třímali transparenty s nápisy Česko není ruská gubernie nebo Běžte domů Ivani. Další přinesli vlajky USA a EU.

Mezi příznivci sochy se objevil například aktivista Jiří Černohorský, či nechvalně známý pražský taxikář Zdeněk Ponert. Policisté zkontrolovali také muže v ruské vojenské uniformě, který přišel k pomníku zapálit svíčku s předmětem připomínajícím samopal. Jak sám policistům sdělil, jednalo se o neškodnou hračku. Policisté proto muže řádně poučili a zapsali si jeho totožnost.

Člen ruského parlamentu: Čeští náckové se odhalují

Evropa

Na místo dorazil i starosta pražské městské části Řeporyje Pavel Novotný, který nedávno vystoupil v pořadu ruské televize, kde Koněva tvrdě kritizoval.

Místní zastupitelé jsou po poslední sérii incidentů rozhodnuti sochu odstranit a nahradit novým památníkem osvobození metropole za druhé světové války. Moskva proti přemístění sochy protestovala a ruská ambasáda uvedla, že by to považovala za porušení česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích.

Reklama

Výběr článků

Načítám