Hlavní obsah

U mladých vítězí elektronické cigarety

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi mladými lidmi na celém světě – Česko nevyjímaje – jsou klasické cigarety na ústupu. Není to ale tím, že by přestávali kouřit, ale přeorientovali se na elektronické cigarety nebo na zahřívaný tabák.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Odborníci změnu vítají, protože zdravotní rizika spojená s e-cigaretami jsou nižší než u kouření tabáku. Zároveň ale varují před tím, že kouření e-cigaret není zdravotně zcela zmapované a také to může být pouze móda a mladí lidé stejně skončí u cigaret.

Kouření klasického tabáku a cigaret u mladých je na ústupu už několik let, ale teprve loni bylo více studentů, kteří ochutnali raději e-cigaretu než tabák.

Podle nedávno publikované vládní zprávy o stavu drog a závislostí za rok 2019 zkusilo klasickou cigaretu 54 procent šestnáctiletých studentů, její elektronickou obdobu ale ochutnalo 60,4 procenta dotázaných a 12,8 procenta zkusilo kouřit tzv. zahřívaný tabák.

Mladí lidé více dbají o sebe a své zdraví a užívání cigaret přestává být přitažlivé
Jarmila Vedralová

Česká národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová Právu řekla, že za změnou, která se netýká pouze kouření, ale i pití alkoholu a užívání marihuany, stojí změna životního stylu mládeže.

„Mladí lidé více dbají o sebe a své zdraví a užívání návykových látek, jako jsou cigarety, přestává být přitažlivé,“ řekla Právu. Dodala, že je ale potřeba být ostražitý a sledovat výzkumy, zda e-cigarety nepřinášejí nová zdravotní rizika.

Častější kouření klasických cigaret u mladých od posledního měření v roce 2015 kleslo z 33 na 23 procent. Více kouří děvčata, za posledních 30 dní si zapálilo 26,5 procenta dívek a 20,8 procenta chlapců. Klesl i počet mladých, kteří kouří tabák denně, a to na 10 procent.

Přestaňte kouřit, uvolníte lůžko v nemocnicích, vyzývají lékaři

Koronavirus

Pokud se mezi časté nebo denní kuřáky započítají kuřáci elektronických cigaret a zahřívaného tabáku, tak ale podle vládní zprávy podíl mladých kuřáků neklesl ani v kategorii občasných, ani denních kuřáků.

V elektronické cigaretě se zahřívá speciální tekutina, která může být jakkoli ochucena – na světě je k dostání přes deset tisíc příchutí – a může i nemusí v ní být obsažen nikotin. Při tomto procesu zvaném vaporizace nedochází k vytváření karcinogenních látek, např. dehtu.

Zahřívaný tabák se prodává v kapslích, které se kouří pomocí speciálního tabákového elektronického strojku. Podle výrobců díky nižší teplotě než u klasického kouření se snižuje počet nebezpečných látek.

Panika v USA

Přednostka Centra pro léčbu závislosti na tabáku Univerzity Karlovy Eva Králíková řekla Právu, že mladí lidé dnes dbají více o zdraví a klasické cigarety vnímají jako zdraví škodlivé a vyšlé z módy.

Mládež: místo konopí a alkoholu e-cigarety a energy drinky

Domácí

„Nejlepší je vůbec nezačínat kouřit a dýchat čistý vzduch, ale část mladých lidí se bude vždy chovat rizikově. Pokud ale místo klasické cigarety budou užívat elektronickou, zdravotní riziko je významně nižší,“ řekla Právu Králíková.

Rizikovější než e-cigarety je podle Králíkové zahřívaný tabák. „U elektronické cigarety dochází k zahřívání tekutiny při 100 až 150 stupních a žádný tabák neobsahují, ale při procesu zahřívání tabáku do 350 stupňů, tedy tlení, vzniká už víc toxických látek,“ dodala přednostka.

V USA minulý rok vznikla kolem e-cigaret panika, protože zemřelo 67 lidí v souvislosti s užíváním vapovacích zařízení nebo e-cigaret. Vyšetřování ale ukázalo, že tito lidé vapovali olejnaté náplně s příměsí marihuany a za jejich smrtí bylo užití acetátu vitamínu E v těchto olejích, který po vdechnutí způsobuje poškození plic.

Přesto to vedlo v USA i jinde ve světě k vlně vládních omezení e-cigaret a jejich reklamy. „Celá kauza napáchala velkou škodu, protože lidé se e-cigaret začali bát a místo nich se iracionálně vraceli ke klasickému kouření,“ poznamenala Králíková.

V Česku kouří denně pětina obyvatel. Kouření je přitom lékaři považováno za příčinu či stimul řady smrtelných nemocí, jako je rakovina či infarkt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám