Hlavní obsah

U Majdanu ošetřují zraněné už i čeští lékaři

– Kyjev
Právo, Stáňa Seďová

Organizace Člověk v tísni (ČVT) v pátek odpoledne vyslala do Kyjeva pětičlenný zdravotnický tým i s léky. Lékaři budou ošetřovat zraněné, kteří se bojí jít do státních nemocnic. Pacienti se v nich ztrácí a ti, co po ošetření vyjdou, u vchodu policisté rovnou zatýkají.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Demonstranti v Kyjevě odnášejí zraněného.

Článek

„Na základě informací naší kolegyně jsme se rozhodli vyslat zdravotnický tým. Odlétal v pátek ve 14 hodin a kolem šesté byl v Kyjevě. Lékaři nebudou pracovat na náměstí Nezávislosti, aby nebyli přímo vystaveni riziku střetů, ale v kostele, který je poblíž, kam se svážejí zranění,“ prozradil Právu Tomáš Urban, mediální koordinátor z organizace ČVT.

Tým složený ze dvou lékařů, sestry z oddělení ARO, překladatele a logistického koordinátora s sebou veze zásobu léků, především anestetik, a finance na nákup dalších medikamentů, které jsou podle informací z místa zatím stále v Kyjevě k dostání.

Polní nemocnice, které vyrostly jak na Majdanu, tak v jeho okolí, péči o zraněné už personálně ani kapacitně nezvládají. Mnozí lékaři a sestry nespí i dva dny, chybí léky i prostory, kam s mrtvými, natož se zraněnými. Demonstranti se totiž jít do svých státních nemocnic bojí.

Strach z nemocnic

„Jsou známy případy, kdy byli zranění demonstranti uneseni z nemocnice a mučeni. Jeden z demonstrantů, Jurij Verbyckyj, byl po takovém únosu před měsícem nalezen mrtev,” řekl Rostislav Valvoda, který za organizaci koordinuje pomoc na Ukrajině.

Další svědectví o otřesných praktikách v okolí nemocnic jsou stará ani ne dva dny.

„Před nemocnicemi stojí policisté, kteří rovnou zachytávají demonstranty, kteří byli ošetřeni a odváží je do detenčních zařízení,“ doplňuje Urban.

Nejčastější zranění, která lékaři podle pracovnice ČVT v takto provizorně zdravotnických zařízeních ošetřují, jsou popáleniny, zranění očí, tržné rány a zranění způsobená explozemi.

Nálada mezi demonstranty je po takovýchto zkušenosti ještě bojovnější. „Situace, kdy jsou po střetech na náměstí zranění a prosí o pomoc a dokonce mají sanitku na dohled, ale stejně se k nim nedostane, protože mezi nimi a lékaři stojí policejní kordón, který záchranku prostě nenechá projet, nálady samozřejmě ještě radikalizují,“ popsal situaci v táboře demonstrujících, koordinátor z Člověka v tísni.

Jak dlouho budou čeští lékaři na Ukrajině, záleží na tom, zda se situace skutečně uklidní. Organizátoři pomoci však pro jistotu počítají i s horší variantou. „V pondělí se rozhodneme, jak dlouho budou zdravotníci zůstávat. Máme ovšem připravené ještě tři lékaře, které v případě potřeby hned vyšleme za nimi,“ dodal Urban.

Sbírkové konto Člověka v tísni pro pomoc Ukrajině:  93209320/0300

Sbírkové konto Charita pro Ukrajinu:  55660022/0800, variabilní symbol 104

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám