Hlavní obsah

U Bíliny objevili zakázané raky mramorované, následně byli usmrceni

Nepůvodní druh raka, který může být přenašečem račího moru, objevili přírodovědci na území spravovaném Severočeskými doly (SD) nedaleko Bíliny na Mostecku. Jedná se o raka mramorovaného. Podle odborníků byl vypuštěn záměrně. Unijní předpisy zakazují chov tohoto druhu v zajetí a populace v přírodě je podle nich nutno potlačit kvůli možnému šíření moru. V pátek to uvedl mluvčí dolů Lukáš Kopecký. Odchycení raci byli usmrceni.

Foto: ardea.com / Paulo Di Oliviera, Profimedia.cz

Rak mramorovaný (Procambarus fallax)

Článek

Rak mramorovaný se v České republice podle zoologa Jiřího Patoky objevil poprvé v roce 2015 v parkových jezírkách v Praze na Proseku. „Zde byl rak snad úspěšně vyhuben vysušením jezírek a vyvápněním. Další nálezy jsou z Radovesické rekultivace (u Bíliny) z roku 2016 a letoška, kde byl rak objeven ve dvou bezodtokých nádržích,” řekl ČTK Patoka.

Invazní rak mramorovaný je kvůli přenosu moru rizikem například pro domácí druh raka. Na Radovesické rekultivaci totiž existuje jedna rozmnožující se populace raka říčního, který sem byl přemístěn z lokality využité pro těžbu uhlí. „Tato populace by se měla stát zdrojem raků říčních v budoucnu a kvůli rakovi mramorovanému je tato cenná populace nyní ohrožena,” uvedl zoolog.

Muž na Strakonicku nabízel k prodeji ohrožené raky říční

Krimi

Odchycených raků mramorovaných na rekultivaci ale nebylo mnoho a pravděpodobně nebyli nakaženi morem. „Raci mramorovaní jsou zakázaným a vysoce nežádoucím druhem pro území EU. Proto byli odchycení raci usmrceni a jejich tkáň byla analyzována na přítomnost patogenu račího moru, naštěstí zatím s negativním výsledkem,” uvedl Patoka.

Severočeské doly spolupracují s orgány ochrany přírody a zoology. Podle mluvčího dolů přijaly opatření, která mají postup šíření nežádoucího raka omezit a zabránit ohrožení domácí fauny. Zoologové vyzývají veřejnost, aby se vyvarovala záměrného vypouštění tohoto druhu, a zároveň požádali rybáře, aby na území Severočeských dolů postupovali opatrně a dezinfikovali všechno své náčiní.

Statečný rak si amputoval klepeto, aby unikl smrti

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám