Hlavní obsah

Tým Mlýn byl zřízen podle Vodičkova nařízení z roku 1997

Právo, lek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zřizovat specializované policejní týmy, jako je například Mlýn, umožnil někdejší ministr vnitra Jindřich Vodička nařízením z prosince roku 1997. Zároveň tím zrušil předchozí nařízení z roku 1981, které upravovalo činnost týmů ještě za normalizace. Vyplývá to z kopie Vodičkova nařízení, kterou má Právo k dispozici.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Dokument ministerstva vnitra byl až do včerejšího dne tajný. V textu je mj. stanoveno, že tým mohou zřídit ředitelé útvaru policie, policejní prezident nebo ministr vnitra. Specializovaný tým se zřizuje "k zabezpečení odhalování a objasňování trestných činů, které je vzhledem k jejich rozsahu a složitosti obtížné, vyžádá si značného úsilí a nelze je náležitě provést běžnými kriminalistickými postupy a prostředky". Týmu velí policista, který je na odhalování dané trestné činnosti specializován. Vedoucí je podřízený "pouze tomu, kdo svým rozhodnutím tým zřídil, a jemu podává informace o činnosti týmu".

Z dalších informací vyplývá, že tým se člení do skupin, ev. se pro určité úkoly vyčleňují jednotliví policisté. Členové týmu mohou pracovat na jiných úkolech jen se souhlasem vedoucího, a to ve zvlášť závažných případech. Tým zanikne poté, co splnil cíl, pro který byl zřízen. Ukončení jeho činnosti musí schválit jeho zřizovatel.

Mlýn fungoval rok a půl

Speciální tým Mlýn zřídil premiér Stanislav Gross v době, když byl ještě ministrem vnitra. V lednu se na veřejnost dostaly informace, že mu policisté z týmu předávali citlivé informace. Gross to ovšem odmítá a ve čtvrtek vystoupil s návrhem, že zveřejní případy, kterými se Mlýn zabýval.

Gross řídil tým rok a půl, v říjnu roku 2003 jej převzal náměstek policejního prezidenta Jiří Macháně. Současný ministr vnitra František Bublan ve čtvrtek sdělil, že tým se věnoval podezření, že někteří policisté předávají citlivé informace lidem vyšetřovaným v hospodářských kauzách. V úterý podal na Grosse v souvislosti s Mlýnem trestní oznámení člen spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun.

Reklama

Výběr článků

Načítám