Hlavní obsah

Tvůrci mandaly na Sněžce se přihlásili správcům parku a zaplatili pokutu

Novinky, jas
Aktualizováno

Správcům Krkonošského národního parku (KRNAP) se v pátek přihlásili autoři mandaly, která se objevila ve čtvrtek ráno na vrcholu Sněžky. Na místě zaplatili vyměřenou pětitisícovou pokutu a slíbili brigádnickou pomoc při ochraně přírody.

Foto: Milan Blaha a archiv KRNAP

Mandala na Sněžce

Článek

„Autoři spirály na vrcholu Sněžky se dnes ráno přišli sami dobrovolně přihlásit do Vrchlabí na Správu KRNAP. Vůbec si prý neuvědomili, že jejich dílo může být z hlediska ochrany přírody problematické,” uvedl v pátek KRNAP na svém facebookovém profilu.

Mluvčí KRNAP Radek Drahný následně upřesnil, že spirálu měla v průběhu středečního odpoledne vytvořit z roztroušených kamenů žena, která do kanceláře KRNAP dorazila s doprovodem.

Správci parku vandalismus ve čtvrtek ostře odsoudili, nicméně ocenili dobrovolné přiznání a projevenou lítost. KRNAP proto nesáhl k maximální možné výši pokuty.

Foto: Milan Blaha a archiv KRNAP

Mandala na Sněžce

„Včerejší ohledání na místě ukázalo, že naštěstí nedošlo k žádnému významnému poškození fenoménů, které poškozeny být mohly - použili pouze na povrchu ležící kameny a nezasáhli do půdního krytu, nepoškodili naštěstí ani porosty zdejších ohrožených rostlin,” konstatovali v pátek ochránci přírody a připomněli striktní zákaz pohybovat se mimo vyznačené stezky.

KRNAP připomněl, že mandala byla vytvořena na mrazem tříděných půdách (což je geomorfologický proces trvající tisíce let), kde se vyskytuje hned několik druhů ohrožených rostlin, hmyzu i kriticky ohrožený ptačí druh linduška horská. Správci se tak obávali poškození přírody.

Reklama

Související články

Vandalové vytvořili na vrcholu Sněžky mandalu

V noci ze středy na čtvrtek kdosi na vrcholu Sněžky vytvořil mandalu. Krkonošský národní park žádá veřejnost o pomoc při vypátrání pachatelů, kteří nevratně...

Výběr článků

Načítám