Hlavní obsah

Tvrdík nepřímo potvrdil zájem o ČSA

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zájem o šéfování Českých aerolinií nepřímo potvrdil exministr obrany Jaroslav Tvrdík. "Nabídky odpovídající prestižní pozici prezidenta ČSA v civilním sektoru mám," řekl v pátek Českému rozhlasu. Ohradil se proti názorům, že podobná funkce v komerční firmě, byť s rozhodující rolí státu, se nehodí pro bývalého politika.

Foto: Tereza Halgašová
Článek

"Jasně jsem řekl, že bude-li zájem státu, abych po určitém karanténním období působil v jeho službách ve funkci odpovídající mým zkušenostem, vzdělání a kvalifikačním předpokladům, budu takovou nabídku preferovat," dodal Tvrdík.

Ransdorf: Tvrdík ČSA položí

Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf naopak míní: "Pokud by měl být pan Tvrdík stejně úspěšným členem vedení ČSA, jako byl úspěšným poslancem a ministrem, myslím si, že by bylo potřeba bránit všemi prostředky tomuto jeho postupu." Pro Právo dodal, že "naše aerolinky jsou zatím fungující podnik, a bylo by škoda, kdyby o tuto pozici přišly".

Kasal: Je to schopný politik

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý řekl Právu pouze, že "je to překvapivé řešení".

Podle místopředsedy lidovců a Sněmovny KDU-ČSL Jana Kasala je Tvrdík schopný politik a podotkl: "Do jaké míry obstojí v této vysoce manažerské funkci, to musí posoudit ti, kdo ho tam chtějí navrhnout a dosadit." Dodal, že dolní komora nebo KDU-ČSL rozhodně nejsou ti, kteří by chtěli rozhodovat o dalším pracovním zařazení bývalého ministra obrany.

Tvrdíkovy rozepře s Aerem

Za velmi odvážné považuje umístění Tvrdíka do ČSA místopředseda Sněmovny za KSČM Vojtěch Filip. "Já myslím, že to je velmi odvážné od těch, kteří zastupují stát v ČSA. Myslím, že např. jeho vyjádření k Aero Vodochody, k letadlům L-159, bylo z obchodního hlediska neodpustitelné," řekl.

Tvrdík před lety v nadsázce řekl, že bitevník je pro piloty víc nebezpečný než protivník. Později své výhrady stáhl a uzavřel s Aerem smír. Nyní má jako poradce české konsolidační agentury na starosti právě záležitosti kolem Aera. Ministerstvo financí Tvrdíka nedávno marně prosazovalo do představenstva, kde má stát většinu. Rozhodnutí ale blokoval spoluvlastník Aera, americký Boeing.

Anketa

Má se Tvrdík stát šéfem ČSA?
ano
32 %
ne
68 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 206 čtenářů.

Reklama

Související články

Boeing nepustil Tvrdíka do Aera

Vláda bude muset řešit zapeklitý problém s firmou Aero Vodochody, která neplní výrobní program a je ztrátová. Kabinet proto chce posílit kontrolu státu...

Boeing podporuje nominaci Tvrdíka do Aera

Společnost Boeing Česká, třetinový akcionář Aera Vodochody, podporuje nominaci bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka na post člena představenstva...

Výběr článků

Načítám