Hlavní obsah

Turisté zaplnili parkoviště pod Šerlichem, dopravu řídí policie

Parkoviště v horském sedle pod Šerlichem na hřebeni Orlických hor se v sobotu dopoledne zaplnilo auty turistů. Policie řídí dopravu tak, aby zůstala průjezdná silnice Deštné – Orlické Záhoří. Ve směru od Deštné a také od Orlického Záhoří pouští jen auta, která projíždějí. V sobotu to uvedla mluvčí krajské policie v Hradci Králové Eliška Majerová. Podobná situace se v oblasti Šerlichu v zimní sezoně opakuje často.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Parkoviště na Šerlichu je zaplněné. Policisté na místě regulují dopravu, aby zajistili průjezdnost komunikace spojující oblast Deštného a okolí Orlického Záhoří, a to nejen pro projíždějící řidiče, ale i pro veřejnou dopravu a složky IZS. Řidiče žádáme, aby dbali jejich pokynů,” řekla v 9:00 Majerová.

Podle ní by turisté, kteří míří na hřebeny v okolí Šerlichu, měli nechat auto zaparkované v Deštném a odtud využít kyvadlovou autobusovou dopravu. Horské sedlo mezi Šerlichem a Velkou Deštnou, kudy prochází důležitá regionální silnice, je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. Na hřebenech Orlických hor jsou upraveny desítky kilometrů běžkařských tratí.

Ochranáři rozšiřují v Krkonoších unikátní Muttichovo značení

Cestování

Horská služba v sobotu ráno na webu uvedla, že u Šerlichu v nadmořské výšce 1027 metrů bylo jasno, čtyři stupně pod nulou a zhruba 15 centimetrů zmrzlého sněhu.

Meteorologové na sobotu pro Orlické hory předpovídají polojasno až jasno, s nejvyššími denními teplotami mezi minus jedním a plus dvěma stupni Celsia. V neděli se má počasí zhoršit, má být většinou oblačno až zataženo, později večer má místy sněžit.

Nejvyšší denní teploty budou v neděli pod nulou do minus čtyř stupňů Celsia. Během neděle také zesílí vítr, který může v nárazech dosahovat až 54 km/h.

Policisté v kraji se ve větší míře zaměřují na zimní střediska tradičně od zahájení zimní sezony. Jedním z hlavních cílů je zajistit na exponovaných místech plynulost silničního provozu.

FOTO: Na běžkách údolím Mumlavy

Domácí

Problémy bývají nejen v Orlických horách, ale také na příjezdových silnicích do krkonošských horských středisek. Dopravní policisté dohlížejí například na to, aby byla zachována průjezdnost silnic pro případný zásah složek IZS. Řidiči, kteří parkují, kde nemají, mohou horské silnice blokovat, uvedla policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám