Hlavní obsah

Turisté vyrazili k hradu Helfštýn, navzdory zrušení tradičního výšlapu

Právo, Miloslav Hradil

Stovky lidí vyrazily první lednovou sobotu na výlet ke středověkému hradu Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku. Navzdory tomu, že historická památka zůstala uzavřena a tradiční novoroční výstup na hrad byl oficiálně zrušen. Poprvé od roku 1977, a to kvůli současné situaci kolem epidemie koronaviru.

U hradu Helfštýn bylo v sobotu rušnoVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Protiepidemická opatření nám bohužel neumožňují akci uspořádat,“ uvedl již dříve Radim Himmler, ředitel Muzea Komenského v Přerově, pod které správa Helfštýna spadá. Podle něj by nebylo na hradě možné zabránit shromažďování lidí, které by bylo v rozporu s nynějšími opatřeními.

„Chodíme sem každý rok. Hlavně se projít. Vždy se na to těšíme. A že je tentokrát hrad uzavřený, nám nevadí,“ řekl Právu vousatý muž ze skupinky přátel, která na hrad vyrazila z nedalekého Lipníka.

„Snažíme se v této covidové době vypadnout aspoň trošku na vzduch, udělat něco pro své zdraví a trochu se po těch svátcích protáhnout. Moc jiných příležitostí není,“ svěřil se další výletník.

Zastavené vleky nevadí, sjezdovky znovu obsadily děti

Domácí

I on k hradu přišel z Lipníka, mezi příchozími však byli i lidé ze vzdálenějších míst, mj. Přerova, Olomouce, Brna, Pardubic, Ostravy, Kroměříže či Prostějova. Hodně jich zvolilo tradičně cestu od nádraží Českých drah v Lipníku, odkud je to na hrad přibližně pět kilometrů. Někteří vyšli jen z blízkého Týna nad Bečvou, ale mezi Právem oslovenými byli i lidé, kteří se na Helfštýn vydali pěšky po hřebeni z Teplic nad Bečvou.

„Trochu mě mrzí, že nemůžeme dovnitř hradu. Jindy než při akci, která byla tentokrát zrušena, si jej totiž v zimním čase nelze prohlédnout,“ řekl Právu před masivní hradní bránou Jan Malý z Hranic, který k Helfštýnu vyrazil s manželkou a dvěma syny.

Novoroční výšlap na hrad přitahuje tradičně nejen klasické turisty, scházejí se tu mj. i členové nejrůznějších spolků, ale i lidé, které spojují nejrůznější hobby či chovatelé. Nejinak tomu bylo i letos, byť akce byla oficiálně zrušena.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

K hradu Helfštýn dorazili v sobotu i chovatelé tibetských dog.

K hradu dorazili například chovatelé tibetských dog, kteří se tu takto potkávají první lednovou sobotu již více než deset let. „Letos je účast bohužel trošku slabší. Lidi mají obavy z nemoci, zůstávají radši doma, ale myslím, že tady nám nic nehrozí. Jako bychom chodili někde po lese,“ sdělila Právu chovatelka Jiřina Burešová z Fulneku.

„Scházíme se každý rok, projdeme si se psy hrad, popovídáme si. Akce byla pro letošek sice rušena, ale na procházku ještě můžeme,“ dodal Petr Tičer z Jerlochovic, který před lety tradiční setkávání majitelů tibetských dog inicioval.

Helfštýn náleží k nejrozsáhlejším hradním komplexům ve střední Evropě. Tvoří významnou dominantu Moravské brány a k jeho nejvýznamnějším majitelům patřili mj. pánové z Kravař, Vok ze Sovince, Vilém z Pernštejna, Petr Vok z Rožmberka či Bruntálští z Vrbna. Loni na něj v rámci novoročního výstupu dorazilo první lednovou sobotu rekordních 4717 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám