Hlavní obsah

Turisté obsadili Šumavu. Přibývá úrazů

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už nyní se na Šumavě pohybuje velké množství cyklistů i turistů. Někteří z nich ale přeceňují při túrách či jízdě na kole své síly. Horští záchranáři vyjíždějí téměř denně k lidem, kteří spadnou z kola či se v horských lesích ztratí.

Foto: Horská služba Šumava

Těžce zraněného muže, který spadl v úterý u Nové Pece z kola, musel do nemocnice přepravit záchranářský vrtulník.

Článek

Tento týden vyjížděli například k muži (71), který se u Nové Pece těžce zranil po pádu z kola. Šlo o cizince z Rakouska, který si s přítelkyní vyjel na výlet. Podle záchranářů se nesoustředil na jízdu, zapovídal se a sjel do příkopu, ve kterém zůstal ležet. Do českobudějovické nemocnice ho s poraněním krční páteře musel přepravit záchranářský vrtulník.

Lidé musí plánovat trasy v náročném terénu s ohledem na věk i schopnosti
Michal Janďura, náčelník šumavské horské služby

„Na místo jsme dorazili první a ihned jsme podle toho, jak nám cyklista popsal příznaky, zjistili, že došlo k poranění páteře. Nasadili jsme mu krční límec a šetrně ho umístili do vakuové matrace,“ popsal zásah Ondřej Zeman z šumavské horské služby. Na místo byl přivolán také vrtulník.

„Zraněného cyklistu si převzal lékař. Vzhledem k tomu, že vrtulník přistál na louce blízko místa ošetření, mohli jsme pacienta opatrně přenést na palubu,“ dodal Zeman s tím, že cyklista skončil na traumatologickém oddělení.

Nápor turistů přijde za týden

Přestože ještě oficiálně nezačaly letní prázdniny, Šumava už je plná turistů. A dá se předpokládat, že dovolenou tu letos bude trávit daleko více lidí než v předchozích letech.

Průvodci šumavskou divočinou nově nabízejí bobří a vlčí výpravy

Tipy na výlety

Většině z nich totiž překazil dovolenou v zahraničí koronavirus a národní park se stal jednou z nejvyhledávanějších českých destinací.

„Hlavní nápor očekáváme za týden. Už teď je jasné, že úrazů, především u neopatrných cyklistů, bude přibývat. Upozorňuji proto všechny milovníky kol, aby dodržovali všechny zásady bezpečnosti horské cyklistiky,“ apeluje Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Turisté ignorují vyznačené trasy

Horští záchranáři každoročně zasahují také u lidí, kteří se při túrách ztratí. Někteří z nich totiž naprosto ignorují vyznačené trasy. A výjimkou nejsou ani turisté, kteří se vydají do lesů v nevyhovujícím oblečení a obuvi.

Turisté si oblíbili toxický lom v Británii. Místní je odrazují vynalézavými způsoby

Cestování

Mnohdy náročný terén tak nezvládnou a jejich výlet končí vyvrknutým kotníkem či zlomenou nohou. „Turisté musí plánovat trasy v náročném terénu s ohledem na věk i schopnosti. Důležité je také vždy mít u sebe nabitý mobilní telefon,“ připomněl Janďura.

Reklama

Výběr článků

Načítám