Hlavní obsah

Tropy vystřídají bouřky a ochlazení

Novinky, jas
Aktualizováno

Tropické počasí, které v Česku panovalo o víkendu, naruší v pondělí zvlněná studená fronta, která s sebou přinese ochlazení a bouřky. Po zbytek pracovního týdne bude nejčastěji polojasno s občasnými přeháňkami a teplotami kolem 25 stupňů Celsia. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Teplý vzduch, který na naše území proudil od jihozápadu, vystřídá v průběhu pondělí studená fronta. Ta s sebou přinese přeháňky či bouřky. Ty podle výstražné informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zasáhnou Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický, Liberecký i Ústecký kraj a Vysočinu.

V bouřkách by mohlo místy napršet až 30 milimetrů srážek a nejsou vyloučeny ani kroupy a vítr, který může v nárazech dosahovat až 75 kilometrů v hodině. Výstraha platí od pondělního poledne až do úterního rána.

Zatímco na Moravě a ve Slezsku budou pondělní odpolední maxima šplhat ještě na 28 až 32 stupňů, v Čechách se dostanou na 25 až 29 stupňů, přičemž na západě bude chladněji. "I tak jsou stávající teploty zhruba pět stupňů nad dlouhodobým průměrem," konstatovala Honsová.

Úterý se uvede zataženou oblohou s deštěm, který bude od západu ustávat. Na východě území se ještě mohou objevovat bouřky. Odpolední maxima budou mezi 22 až 26 stupni.

Ve středu by mělo být převážně polojasno s občasnými dešťovými přeháňkami a teplotami v intervalu 19 až 23 stupňů.

Skoro jasný a beze srážek, byť s občasnými ranními mlhami, by měl být podle předpovědi čtvrtek. Teploty se odpoledne dostanou na 21 až 25 stupňů.

Velkou oblačnost s deštěm či přeháňkami naopak slibují meteorologové na pátek, kdy by se teploty mohly dostat na 23 až 27 stupňů. Další ochlazení by mělo přijít o víkendu. Podle předpovědních modelů by mělo být více oblačnosti a teploty by měly kolísat mezi 18 a 22 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám