Hlavní obsah

Tripartita se neshodla na minimální mzdě, rozhodne o ní vláda

– Praha

Tripartita se na čtvrteční schůzi neshodla na tom, jak by v příštím roce měla růst minimální mzda. Zatímco odboráři žádají přidat lidem s nejnižšími výdělky 600 korun, zaměstnavatelé navrhují zvýšení o 400 korun. Rozhodne o tom kabinet. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) se chystá kabinetu předložit oba návrhy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Minimální mzda činí 8000 korun hrubého a naposledy se zvedla v roce 2007. Odbory léta usilují o to, aby se lidem s nejnižším výdělkem přidalo. Původně předáci mluvili o zvyšování o 1000 korun, pak žádali 500. Nakonec se ujednotili na 600 korunách. Zvýšení nejnižšího příjmu podpořil před nedávnem i prezident Miloš Zeman.

Ministryně už dřív řekla, že je připravena návrh na zvýšení minimální mzdy předložit, pokud budou pro i zaměstnavatelé. Ti byli dosud proti. Argumentovali tím, že se řada firem stále potýká s potížemi kvůli krizi a ubývá jim zakázek, takže na přidávání nemají peníze.

Müllerová už dřív řekla, že pokud by vláda souhlasila, mohla by se minimální mzda zvýšit už od pololetí. Kabinet nejnižší výdělek stanovuje svým nařízením. Dosud se jeho zvýšení bránil.

Člověk s minimální mzdou si vydělá 7120 korun čistého. Je to 36 procent průměrné čisté mzdy, která letos dosahuje 19.765 korun. Podíl postupně klesá. Nejvyšší byl podle podkladů pro jednání tripartity v roce 2006, kdy překročil 43 procent průměrné čisté mzdy. Hrubá minimální mzda pak odpovídá asi 31 procentům průměrného hrubého příjmu, který se blíží k 25.700 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf odborů si Zemanovi postěžoval na Nečase

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek v úterý osobně pozval zvoleného prezidenta Miloše Zemana na příští jednání tripartity, které by se mělo...

Výběr článků

Načítám