Hlavní obsah

Třídíte plastové obaly? Téměř polovina skončí ve spalovnách a na skládkách

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Česká republika se řadí mezi nejlepší „třídiče“ odpadu v Evropské unii. Z hlediska dosažené recyklace obalových odpadů jí patří druhá příčka hned za Belgií. Jenže podle člena hnutí Duha Jana Piňose téměř polovina vytříděného odpadu stejně prolétne komínem spaloven nebo skončí na skládkách.

Polovina vytříděného odpadu končí podle ekoaktivistů ve spalovnách nebo na skládkách Video: Novinky

 
Článek

V celé republice podle průzkumu třídí odpad už 72 procent obyvatel. V roce 2016 vytřídil podle statistik firmy Eko-kom, která provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalového odpadu, každý občan téměř 45 kilogramů papíru, skla, nápojových kartónů a k tomu 11 kilogramů kovu.

Foto: Novinky

Odpad z barevných kontejnerů se dotřiďuje na třídících linkách.

„V celorepublikovém průměru je běžně vytříděno a recyklováno bezmála 80 procent obalů. Co se týče množství odpadu vytříděného tuzemskými domácnostmi do barevných kontejnerů, který je dále dovezen na třídicí linku k dalšímu dotřídění, se pak 90 procent stává druhotnou surovinou určenou k dalšímu zpracování. Zbývajících 10 procent neprojde sítem dotřiďovací linky a stává se tzv. výmětem. Ten je dále využíván ve spalovnách pro výrobu tepla nebo elektrické energie anebo uložen na skládku,“ řekla Novinkám mluvčí Eko-komu Lucie Müllerová.

Problém s plasty

Piňos, který cituje údaje hnutí Greenpeace i českého ministerstva životního prostředí, uznává, že je na tom Česko zcela výjimečně dobře ve třídění plastů. Jenže…

„Problém je, že jenom 50 procent z toho vytříděného plastu se zrecykluje a nějak využije. A část ještě z těch 50 procent dokonce končí ve spalovnách, ten granulát už vytříděný, vlastně zrecyklovaný, jde do spaloven,” řekl Novinkám Piňos.

Vyprodukovaného plastového odpadu je 23 600 popelářských aut a z toho 10 tisíc popelářských aut, tedy zhruba 40 procent, prolétne komíny spaloven nebo skončí na skládkách, tvrdí Piňos, podle kterého za to může nedostatečná angažovanost státu v otázce nakládání s odpady.

Foto: Novinky

S plasty nakládá ČR podle ekoaktivistů docela dobře.

Podle Piňose spalování odpadu není dobrým řešením, ačkoli „spalovnová lobby“ argumentuje, že se tímto způsobem vyrábí teplo.

Ministerstvo životního prostředí sdělilo, že v roce 2016 bylo využito téměř 80 procent všech (tedy i kartónových) obalů, 75 procent z toho bylo zrecyklováno. Co se týče plastových obalů, jejich recyklace byla v roce 2016 na úrovni 60 procent, energetické využití (spálení) činilo 13 procent a zbytek se skládkoval.

Anketa

Třídíte odpad?
Ano
96,3 %
Ne
3,7 %
Celkem hlasovalo 3398 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám