Hlavní obsah

Tři Češi z pěti se už někdy stěhovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Je lepší vyhořet, než se stěhovat... přísloví zazní v nejedné domácnosti při balení krabic a "drobností" v době, kdy se rodina stěhuje do nových prostor. O těchto zážitcích by na potkání mohli vyprávět tři Češi z pěti starší patnácti let, jež se podle Centra výzkumu veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu AV alespoň jednou přestěhovali.

Foto: Martin Šalek

Koncert (převzato z Metropol TV)

Článek

CVVM oslovilo v květnu 1048 respondentů ochotných odpovídat na dvě základní otázky: Stěhovali jste se ve svém životě? Pokud ano, kolikrát? - Důvody stěhování?

Stěhování zažili 3 Češi z 5

Vyhodnocené údaje vedly CVVM k závěrům, že se tři pětiny obyvatel ČR starších 15 let (61 %) v dosavadním průběhu života alespoň jednou přestěhovaly, přičemž 25 % se přestěhovalo pouze jednou, 19 % stěhování zažilo dvakrát, 11 % změnilo své bydliště třikrát a 6 % uvedlo, že se v životě stěhovalo více než třikrát. V populaci starší 19 let alespoň jedno přestěhování zažily dvě třetiny (66 %) obyvatel.

Vedou zase Pražáci...

Podíl lidí, kteří se v průběhu života ani jednou nestěhovali, je podstatně vyšší na venkově než ve městech. Z regionálního hlediska se nejvíce stěhují obyvatelé Prahy a severozápadní části Čech (Karlovarský a Ústecký kraj). Naopak výrazně nejusedlejším regionem v rámci ČR je střední Morava (Olomoucký a Zlínský kraj).

Jako nejčastější důvod změny bydliště se ukázaly Rodinné důvody (69%) následované Bytovými důvody (57%).

Reklama

Výběr článků

Načítám