Hlavní obsah

Třetí dítě už nechtějí. V Praze se protestovalo proti potratům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prahou prošel v sobotu odpoledne Národní pochod pro život. Jeho organizátoři z Hnutí pro život tím chtěli upozornit na to, že především z ekonomických důvodů jsou některé rodiny nuceny uvažovat o potratu. Tomu chce hnutí bránit a pořádá sbírky, z nichž pak pomáhá těhotným ženám a jejich rodinám s více dětmi.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod pro život se uskutečnil v sobotu v PrazeVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Podle předsedy hnutí Radima Ucháče kvůli tomu, že rodina už dvě děti má, se ročně v České republice nenarodí více než 4 tisíce dětí počatých jako třetí v rodině.

„Každé nenarozené dítě má dostat šanci žít. Proto nabízíme pomoc nechtěně těhotným ženám a jejich rodinám, aby měly šanci přivést dítě na svět,“ uvedl na Václavském náměstí Ucháč, který apeloval na stát, aby rodiny více materiálně a finančně podporoval.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pochod Hnutí pro život vyrazil v sobotu odpoledne z pražského Klárova na Václavské náměstí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Konflikty mezi zastánci a odpůrci potratů řešili těžkooděnci, které obě skupiny oddělili svými těly.

Jenomže ještě než na Václavské náměstí stovky rodin, které se na pochod do Prahy sjely, dorazily, střetávaly se se zastánci potratů. Sotva dav podporující Hnutí pro život vyšel z Klárova, hned na druhé straně Mánesova mostu musel přibrzdit, protože mu cestu zatarasil kordon lidí s transparenty Moje tělo, moje volba! nebo Nejsem ničí inkubátor!

Zasáhnout musela policie, těžkooděnci obě skupiny oddělili svými těly, šarvátky se snažili uklidnit i policisté z antikonfliktního týmu, takže kromě vzájemného překřikování k ničemu závažnějšímu nedošlo.

Kardinál Duka: Znásilňující ruský voják je obětí emocí

Domácí

Na Klárově i na Václavském náměstí podpořil Hnutí pro život kardinál Dominik Duka.

Odpůrci naopak kritizovali postoj církve zakazující potraty a upozorňovali hlavně na situace žen po znásilnění. Těch policie vloni evidovala více než sedm stovek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Situaci řešili i lidé z antikonfliktního týmu policie.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pochod podpořil kardinál Dominik Duka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám