Hlavní obsah

Tresty pro mladé delikventy se zpřísní, slíbil Chládek

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výchovný ústav v Králíkách, kde byli nedávno dětmi napadeni a zraněni dva vychovatelé, v pondělí odpoledne navštívil ministr školství mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD). Na závěr dvouhodinové prohlídky zařízení slíbil rázná opatření.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

„Tohle už je neúnosné, ode všech ředitelů takových ústavů budu chtít návrhy podstatně ­přísnějších forem trestů,“ řekl Chládek.

„Za loňský rok došlo k 68 brutálním napadením pedagogů, mimochodem zrovna dnes došlo k dalšímu. Není přece možné za ohrožování života trestat zákazem večerníčků,“ zdůraznil ministr.

„Ten chlapec musí vědět, že si něco může dovolit jen jednou a pak okamžitě putuje do přísnějšího zařízení, kde bude mít půl roku na to, aby se srovnal,“ navrhla důsledné dodržování tří­stupňových dětských ústavů ředitelka králického zařízení Drahoslava Horsáková.

Není přece možné za ohrožování života trestat zákazem večerníčků
Marcel Chládek, ministr školství

Spolu s ministrem prošla celou školu, ukázala, kde 14letý chovanec bodl ve dvě hodiny v noci vychovatele šroubovákem do krku, kudy utekla a zavolala policii vychovatelka zkopaná téměř do bezvědomí patnáctiletým chlapcem, kterým oknem oba delikventi utekli.

Na ministerstvu padaly hlavy

„Pojedu na Slovensko přeptat se svého kolegy na jejich zkušenosti, protože na Slovensku došlo ke zvýšení odpovědnosti a trestů,“ slíbil Chládek.

Další opatření, které už se uskutečňuje, jsou personální změny na ministerstvu. Odešli dva ředitelé odborů, kteří podle Chládka prokazatelně nereagovali na situaci ani například na znepokojivý dopis, který více než před rokem poslalo vedení kralického ústavu.

Tvrdší tresty i pro rodiče

„Už se nebudou zametat problémy pod koberec. Kdyby úředníci komunikovali, nemuselo by to dospět do této situace,“ věří Chládek.

„Tresty by měly být tvrdší i pro rodiče. Není přece možné, aby pedagogům vyhrožovali fyzickou likvidací dokonce před třídou,“ pohoršil se ministr.

Ředitelka Horsáková potvrdila, že se to opravdu stává, že dítě si postěžuje a rodič pak slibuje „zkopání do kulata nebo strčení hlavy do záchodové mísy a spláchnutí“.

Mezi dalšími opatřeními ministr Chládek jmenoval navýšení financí do této sféry. Nepovažuje za únosné, aby se o čtrnáct malých grázlů ve dne v noci a po sedm dnů týdnu starali jen dva vychovatelé.

Ministr se také obává, že statistky, které zaznamenávají případy napadení pedagogů žáky, vedené ministerstvem školství a Policií ČR, nejsou úplné, mnoho případů je z různých příčin zamlčeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám