Hlavní obsah

Trestní oznámení Hradu na senátora Lásku je odloženo, potvrdili státní zástupci

Trestní oznámení Kanceláře prezidenta republiky na senátora Václava Lásku (SEN 21) zůstává odloženo. V pondělí to potvrdil mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Václav Láska

Článek

Pražské městské státní zastupitelství nebude přezkoumávat rozhodnutí policie odložit trestní oznámení kanceláře prezidenta republiky na senátora Lásku a zástupce organizace Rekonstrukce státu pro křivé obvinění.

Trestní oznámení reagovalo na kauzu, ve které kancléř Vratislav Mynář čelil podezření, že se snažil s vědomím prezidenta Miloše Zemana ovlivnit soudce v kauzách důležitých pro Pražský hrad.

Hrad chce, aby žalobci přezkoumali, proč bylo odloženo trestní oznámení na senátora Lásku

Domácí

Žádost o přezkoumání nedůvodná

„Žádost o přezkoumání byla v rámci dohledových pravomocí Městského státního zastupitelství v Praze vyhodnocena jako nedůvodná,” uvedl Cimbala.

Kancelář chtěla přezkoumat odložení trestního oznámení, ve kterém uváděla, že Láska a další pachatelé chtěli jako organizovaná skupina křivým obviněním poškodit Mynáře v zaměstnání i ve společnosti.

Trestní oznámení kvůli nezávislosti soudu

Senátor a zástupci organizace Rekonstrukce státu totiž dříve podali trestní oznámení na Mynáře, protože jeho jednání podle nich vykazovalo znaky trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. I toto trestní oznámení policie odložila.

Policie v červnu sdělila, že Láska ani zástupci organizace nespáchali trestný čin. Podle zástupce prezidentské kanceláře Marka Nespaly dospěli policisté k závěru, že si senátor a další nesprávně vyhodnotili informace a mýlili se v právním hodnocení Mynářova jednání. Prezidentská kancelář s tím nesouhlasila. Nespala uvedl, že zejména „u zkušeného bývalého vyšetřovatele pana Lásky tomu tak nebylo”. V říjnu se proto obrátili na státní zastupitelství se žádostí o přezkum.

Hrad podal trestní oznámení na senátora Lásku

Domácí

Mynář v minulosti uvedl, že v Zemanově zastoupení „konzultoval” s více ústavními soudci prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu. Soudce kontaktoval i v jiných kauzách. Mynáře se už dříve zastal Zeman. Uvedl, že na schůzky se soudci ho vysílal sám a že Mynář nikoho neovlivňoval. Kancléř řekl, že cílem setkání bylo seznámit soudce s prezidentovými stanovisky.

Reklama

Výběr článků

Načítám