Hlavní obsah

Třeštík jednal úmyslně, míní Knížák o kauze Picassova obrazu

– Praha

Ředitel Národní galerie Milan Knížák se domnívá, že pokus vyvézt obraz Sedící žena od Pabla Picassa z republiky byl úmyslný a vedený snahou prodat dílo v zahraničí. Řekl to v pátek novinářům. Knížák již ve čtvrtečním rozhovoru pro Právo uvedl, že šéf středočeské galerie GASK Jan Třeštík, který se podepsal pod vývozní dokumenty, by měl nést důsledky svých činů, byť se odkazuje na neznalost zákonů.

Foto: Peter Kováč, Právo

Milan Knížák

Článek

„Pokud Jan Třeštík nevěděl, o jak vzácné dílo jde, ani o tom, že je prohlášeno kulturní památkou, ani že instituce, kterou řídil, není oprávněna vydávat jakékoli vývozní povolení, tak neměl být ani minutu ředitelem GASK,“ řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro Právo Knížák.

Povolení k vývozu obrazu z Čech může vydat jen Národní galerie, v případě kulturní památky ministerstvo kultury. "Já tomu nevěřím, že to nevěděl," řekl v pátek Knížák. Na základě jeho podnětu se už případem zabývá policie. "Nejednalo se o žádný pokus o nelegální vývoz, ale o úřední pochybení," bránil se Třeštík.

"Podle mého názoru je to jasný zločin, jde o jasné porušení všeho, co se porušit dalo," míní Knížák. Připomněl, že Třeštík je vystudovaný právník, neznalost zákonů o vývozu uměleckých děl je tak prý v jeho případě neuvěřitelná.

Celníci na ruzyňském letišti si podezřelého případu všimli předminulý pátek a kontaktovali Národní galerii. Její pracovníci zjistili, že obraz je kulturní památkou a k jeho případnému krátkodobému vývozu za hranice se může vyslovit pouze ministerstvo kultury. Trvalý vývoz není možný. Žádná regionální galerie, ale ani Národní galerie se k vývozu kulturní památky nemůže vyslovovat.

Národní galerie zamítla zhruba polovinu vývozů

Vývoz uměleckých děl za hranice upravuje několik zákonů. Zákon o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty určuje, že je možné bez povolení vyvézt za hranice díla žijících autorů a obrazy mladší 50 let a do tržní hodnoty 30 tisíc korun. "Hodnotu musí potvrdit znalec, případně je dobré celníkům ukázat stvrzenku za nákup díla," řekla Jana Řepová, která má v Národní galerii na starosti tuto problematiku. Hranice se liší podle druhu děl, u malby, koláže a soch 30 tisíc korun, u kresby 10 tisíc korun a u miniatur 6000 korun.

Vývoz kulturních památek upravuje zákon o státní památkové péči. Vývoz kulturní památky může povolit jen ministerstvo kultury, vývoz národní kulturní památky vláda. Jde jen o krátkodobé vývozy například na výstavu, trvalý vývoz v podstatě není možný.

V loňském roce vyřizovala Národní galerie celkem 242 žádostí o souhlas k vývozu uměleckých děl. Podle Řepové je zhruba 200 případů ročně průměr, pouze pokud se v zahraničí koná nějaká velká výstava, počet žádostí se mnohonásobně zvýší. Loni vydala NG 126 souhlasů s krátkodobým vývozem a 105 s trvalým vývozem. V jednotlivých případech žádosti zamítla, v několika podezřelých případech se obrátila na ministerstvo kultury.

Zákon nepamatuje na falzifikáty

Národní galerie se prý v minulosti setkala s několika pokusy o vývoz falz. Jedna podvodnice například chtěla vyvézt obrazy, o nichž tvrdila, že jsou dílem Toyen.

Zákon o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty nepamatuje podle Řepové na případy falz, galerie se proto při takovém podezření obrátí na ministerstvo kultury s žádostí, aby bylo zahájeno řízení o prohlášení díla kulturní památkou. Při tomto procesu se odhalí, zda jde o falzum, nebo ne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám