Hlavní obsah

Třeskuté mrazy jen tak nepoleví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko zažívá nejchladnější období letošní zimy a výrazné oteplení jen tak nepřijde. Vyplývá to z týdenní předpovědi a z výhledu na následující čtyři týdny, které v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

V noci může být v některé dny i 20 pod nulou. (ilustrační foto)

Článek

Podle aktuální předpovědi ČHMÚ by mohly teploty v noci na neděli spadnout na -10 až -14 stupňů Celsia, při slabém větru a sněhové pokrývce pak dokonce až k -17 stupňům. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v intervalu -8 až -4 stupně, přičemž ve vyšších polohách může být i kolem -14 stupňů. A silné mrazy lze čekat i celý příští týden.

„Studené počasí, které se udržuje v tomto týdnu, bude pokračovat i v následujícím období. V nejbližším týdnu, tedy na přelomu února a března se průměrné týdenní teploty v důsledku přílivu velmi studeného vzduchu dostanou na hranici extrémních hodnot pro toto roční období,“ uvedli meteorologové.

V noci může být v některé dny i kolem -20 stupňů a pod nulou se budou držet teploty i ve dne. Týdenní průměr teplot ve dne bude kolem -2 stupňů Celsia, u nočních teplot bude kolem -11 stupňů.

ČHMÚ vydal v sobotu výstrahu před silnými mrazy. Platí od neděle až do odvolání pro celé území České republiky. [celá zpráva]

Další týdny by se sice měly teploty zvednout, ale jen velmi mírně. V týdnu od 5. března očekávají meteorologové denní průměrnou teplotu jeden stupeň nad nulou, noční pak kolem -8 stupňů Celsia.

V týdnu od 12. března by měl být denní průměr 3 stupně nad nulou, noční pak -5 stupňů, v dalším týdnu od 19. března budou průměrné teploty 5 stupňů přes den a -3 stupně Celsia v noci.

Srážky budou následující čtyři týdny průměrné až podprůměrné.

Reklama

Výběr článků

Načítám