Hlavní obsah

Třenice v ÚSTR pokračují, kvůli politizaci odstoupila část vědecké rady

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val, jas

Spory uvnitř Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ve čtvrtek gradovaly rezignací části vědecké rady včetně předsedy Michaela Krause. Radní zdůvodnili své rozhodnutí nesouhlasem s odvoláním šéfa ústavu Daniela Hermana. Kritici Hermanova odvolání tvrdí, že jde o snahu ČSSD a KSČM účelově ovlivňovat chod instituce. Sociální demokraté to odmítají a hovoří o "pravicovém bolševismu".

Foto: Michal Doležal, ČTK

Odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman a ředitelka Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánová

Článek

Pět osob z 16členné vědecké rady ÚSTR oznámilo rezignaci. Vedle Krause šlo o místopředsedu Daniela Vaňka a členy Ladislava Bukovszkeho, kardinála Miloslava Vlka a Rudolfa Zahradníka. Již dopoledne měl podle rezignujících odstoupit i Stanislav Balík.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Michael Kraus

Členka kolegia odvolaného ředitele Monika Pajerová v emotivním vystoupení na tiskové konferenci varovala, že současné tahanice o budoucnost ústavu se společnosti vymstí. "Za rok toto bude všude," uvedla Pajerová.

Pravicový bolševismus, tvrdí Dienstbier

ČSSD ústy místopředsedy Lubomíra Zaorálka odsoudila politizaci personálních změn a odmítla, že by jakkoliv kooperovala s komunisty. "To se nikdy nemělo stát, " konstatoval Zaorálek a pozastavil se nad slovními ataky vůči předsedkyni Rady ústavu Petrušce Šustrové, když připomněl její postoje za minulého režimu.

Mám velmi vážné obavy o budoucí osud země, o zničující dopad případné budoucí koalice komunistů a ČSSD na celostátní úrovni
místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) označil snahy kritiků změn za "pravicový bolševismus", který podle něj dokládá "zoufalství české pravice", která se prý v boji o voliče uchyluje k podobným atakům.

Němcová: Rozvracení ÚSTR zkusíme zabránit všemi prostředky

Do diskuse se vložila i předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, podle níž nebyl k odvolání ředitele ÚSTR důvod.

"Pokud dnes komunisti prostřednictvím ČSSD chtějí rozložit instituci, která má nestranně studovat nacistickou a komunistickou minulost naší země, mám velmi vážné obavy o budoucí osud země, o zničující dopad případné budoucí koalice komunistů a ČSSD na celostátní úrovni," uvedla Němcová, podle níž chtějí levicové strany zakrýt síň agentů StB "a těch, kteří mají být před odhalením uchráněni".

"Použijeme všechny síly a všechny prostředky k tomu, abychom zabránili rozvracení Úřadu," dodala Němcová, které vadí údajná politizace ze strany sociálních demokratů.

Bylo to připravené, tvrdí Kavalírová

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová, která je členkou rady ústavu a ve středu jako jediná hlasovala proti Hermanově odvolání tvrdí, že výměna vedení ústavu byla dlouhodobě připraveným krokem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Kavalírová se připojila k názoru ODS, podle které byl Herman svržen na základě politické objednávky ČSSD a KSČM, kterým má jít o paralyzování ústavu.

„Přátelé, ten včerejšek byl připraven s velkým časovým předstihem,“ komentovala Kavalírová na čtvrteční tiskové konferenci středeční jednání Rady ÚSTR, na níž byl odvolán Herman.

„Přiznám se, že to bylo velice zlé,“ poznamenala. „Netušila jsem, že se v mém vysokém věku dočkám toho, co jsem včera (ve středu, pozn. red.) zažila při odvolání pana Hermana a dosazování nové ředitelky,“ dodala.

Kritika nové šéfky

Shodla se tak s Markem Bendou z ODS, jenž uvedl, že členové Rady ÚSTR, které dosadili sociální demokraté, „včera splnili svoje poslání“. Navázal tak na předsedu ODS Petra Nečase, který to ve středu označil za předběžnou splátku ČSSD komunistům za povolební spolupráci.

Kavalírovou ve středu přehlasovali zbylí členové rady v poměru pět ku jedné. Hermana proto v čele ústavu nahradila Pavla Foglová, bývalá šéfka Českého domu ve Varšavě. Tu ODS zkritizovala za nedostatek zkušeností pro vedení ÚSTR.

Benda ji navíc zkritizoval za avizované personální změny. Podle ČTK se totiž Foglová chystá vyměnit několik pracovníků, jejichž jména nechtěla uvést.

Herman se cítí poškozen

Se svým odvoláním nesouhlasí Daniel Herman, který se jím cítí poškozen. „O to více, že nová ředitelka nebyla zvolena na základě výběrového řízení, ale pokoutných jednání,“ řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci. Odvolání bylo podle něj politicky motivováno jako „úplatek části ČSSD komunistům“ za spoluvládnutí v krajích.

Dodal, že Ústav zanechává v nejlepší kondici od jeho vzniku. Nyní ale čelí destabilizaci.

Jeho názor sdílí i Zlatuše Kukánová, ředitelka Archivu bezpečnostních složek. Ta odmítla jakékoli pochybení archivu, o němž se rovněž hovořilo v souvislosti s údajně chaotickým vedením ústavu a nekoncepčností. Není podle ní pravda, že by Archiv bezpečnostních složek upíral vybraným žadatelům předkládat některé archiválie, jak tvrdí někteří kritici.

Podle Miroslava Vodrážky z Nezávislého odborového svazu ÚSTR ve čtvrtek nová šéfka ústavu Foglová pod tlakem v neformálním rozhovoru prohlásila, že „nemá vhled, musí se s věcmi nejdřív seznámit. Přitom, jak řekl Vodrážka, v prohlášení z minulého týdne uvedla, že má již připravenou 38stránkovou koncepci vedení ústavu. „To znamená, že jí to někdo napsal,“ podotkl Vodrážka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám