Hlavní obsah

Třeboň slavnostně zahájila lázeňskou sezónu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboň

Jihočeská Třeboň zahájila v sobotu slavnostně hlavní lázeňskou sezónu. Dopoledne procházel městem kostýmovaný průvod a jedním z vrcholů bylo svěcení léčebné slatiny českobudějovickým biskupem Jiřím Paďourem v altánu lázní Berta. Do města dorazily stovky lidí z celé republiky.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Třeboní procházel na úvod sezóny v sobotu dopoledne průvod v kostýmech první republiky, vedený dvěma automobily aero.

Článek

Průvod v kostýmech byl celý tematicky laděn do doby první republiky. Vévodily mu dva automobily aero a mířil z náměstí k Bertiným lázním, kde proběhlo svěcení, a dále k Lázním Aurora, kde se po celou sobotu konají kulturní akce. "Myslím, že je to opravdu skvělý nápad a díky průvodu i okolí jsme se všichni přenesli do počátku dvacátého století," pochvaloval si Karel Bohata, který na akci přijel z Prahy.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Třeboní procházel na úvod sezóny v sobotu dopoledne průvod v kostýmech první republiky.

Tisková mluvčí města Třeboň Jitka Bednářová upozornila, že se jedná o druhý ročník, kdy město takhle vítá hlavní turistickou sezónu.

"Po loňském prvním ročníku, který sklidil velmi pozitivní ohlasy, je letos program o něco širší. Hlavním stanovištěm zůstává park u Lázní Aurora. Tady se odehrávají například řemeslné trhy, nejrůznější koncerty od samého rána až do pozdního večera," poznamenala Bednářová s tím, že mezi vystupujícími je například Big Band Felixe Slováčka. Program zakončí ohňová show a po ní ještě ohňostroj. Hudba však zní i na Masarykově náměstí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Průvod v Třeboni

Třeboňská lázeňská tradice se píše od 80. let 19. století. Hojné zásoby slatiny ze zdejších rašelinišť umožnily rozvoj lázeňství v tomto městě. Již v roce 1861 zde vznikly očistné lázně s tekoucí vodou na Zlaté stoce. O dvacet let později - v roce 1881 - začal stavět tehdejší učitel Václav Hucek léčebný ústav s aplikací rašeliny. Dokončen byl v roce 1883 a jméno dostal po učitelově dceři - Berta. Do lázní se hojně začalo jezdit především právě v období první republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám