Hlavní obsah

Tramvaják vyhozený kvůli Dělnické straně se chce propuštění bránit

Novinky, Jaroslav Soukup, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtyřicetiletý řidič tramvaje Aleš Červenka, kterého Dopravní podnik Praha (DPP) propustí kvůli vystavení šály s nápisem Dělnická strana na palubovce vozu, se zřejmě bude proti rozhodnutí bránit. Podle odborů má velkou šanci uspět.

Článek

Jako řidič pracoval Červenka pro DPP od svých 30 let. O zaměstnání ale přijde, důvodem je podle firmy porušení prvního odstavce paragrafu 316 Zákoníku práce, v němž se mimo jiné praví, že "zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele".

Podle dobře obeznámeného zdroje Novinek se ale muž s propuštěním nesmířil a hodlá se proti rozhodnutí bránit soudní cestou. Už se spojil s advokátem.

"To vám nemohu potvrdit ani vyvrátit. Žádné informace bez právního zástupce vám nepodám, z toho si asi usoudíte, jak to vypadá,“ řekl Novinkám Červenka. 

Dopravní podnik se k bezprecedentnímu řešení odhodlal den poté, co řidič na lince číslo 2 měl za čelním sklem umístěnou šálu propagující Dělnickou stranu. Právě ten den začalo u soudu jednání o zrušení této strany. Již v pondělí se Dopravní podnik od řidičova jednání distancoval. [celá zpráva]

Podivují se i odboráři

Rázný postup ze strany DPP budí pochybnosti i u odborářů. Podle zástupce Základních odborů Odborového svazu dopravy Luboše Olejára se DPP podvolil mediálnímu tlaku a navíc udělal hned několik procedurálních chyb.

To by pak mohli vyhodit každého, kdo si odloží na palubovku nákupní tašku s nápisem Globus.
Odborář Vratislav Feigel

"Kdyby se ten řidič bránil, tak by podle našeho názoru vyhrál,“ avizoval již v úterý odpoledne Olejár a vyjmenoval hned několik zpochybnitelných kroků, jichž se DPP dopustil.

"Podivujeme se nad tímto postupem. Nešlo o propagaci fašismu a nebylo to ani tak hrubé porušení kázně, aby se muselo přistoupit na okamžité propuštění,“ doplnil Olejár.

O legitimitě Dělnické strany soud ještě nerozhodl

Podobně skeptický názor má na celou věc také další zástupce odborů Vratislav Feigel. "To by pak mohli vyhodit každého, kdo si odloží na palubovku nákupní tašku s nápisem Globus," řekl zástupce Odborového sdružení pracovníků elektrických drah a autobusové dopravy Feigel. I on předpokládá, že v případě soudu by řidič spor jednoznačně vyhrál.

Zdůraznil, že tramvaják nepropagoval žádnou organizaci směřující k potlačení svobod a práv občanů. O tom v současnosti rozhoduje Nejvyšší správní soud, březnový verdikt ale kvůli špatně podané stížnosti ministerstva vnitra legitimitu DS potvrdil. [celá zpráva]

Anketa

Je propuštění adekvátní trest pro řidiče, který za sklo tramvaje dal nápis Dělnická strana?
ano, strana propaguje pravicový extrémismus
33,3 %
ano, řidič nemá právo takto zneužít veřejný dopravní prostředek k jakékoliv propagaci
33,3 %
ne, měla stačit domluva či stržené prémie
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 81345 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám