Hlavní obsah

Török: Řešíme jen přežití, lékaři na sebe musí vzít odpovědnost

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Emeritní přednosta kliniky anes­teziologie a intenzivní medicíny Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí Pavol Török už tři týdny podává pacientům s covidem-19 ivermektin. Řešíme jen přežití, lékaři na sebe musí vzít odpovědnost, říká v rozhovoru pro Právo. Podle něj není pravda, že je podávaná dávka pro tělo nebezpečná.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Kdy je třeba ivermektin podat, aby se zabránilo těžkému průběhu nemoci?

Čím dříve, tím lépe. Nejlépe při prvních příznacích, pokud je PCR nebo antigenní test pozitivní. Podle nás je ho třeba podávat s C a D vitaminy, případně s antibiotiky, dále se zinkem, aspirinem, selenem. Je to ale na zvážení lékaře.

Dá se jednoznačně říct, že se pacienti zbavují viru díky ivermektinu, a ne díky ostatní podpůrné léčbě?

V medicíně je možné všechno, ale publikace a studie svědčí o tom, že nejde o zbavování se viru, ale o zabránění jeho množení v buňce. A v tom je dobrý.

Ivermektin dostal od úředníků zelenou. Zatím ne pro praktiky

Domácí

Ivermektin prokázal bezpečnost v indikaci pro říční slepotu, svrab a parazitická onemocnění. Dá se s jistotou na základě toho říct, že je bezpečný i pro covidové pacienty?

My jsme žádné komplikace nezjistili. Ani u infikovaného personálu, ani u pacientů. Snad první den byla u některých pacientů trochu řidší sto­lice.

Podle profesora Petra Husy z Kliniky infekčních chorob FN Brno je pro potlačení viru potřeba stonásobek běžné dávky ivermektinu. Je to z vaší zkušenosti pravda?

Bylo by vhodné, aby pan kolega četl také jinou literaturu než infekční nemoci a z jedné studie nedělal Evidence Based Medicine (EBM), tedy lékařství založené na důkazech. Na klinice od začátku nemoci aplikujeme podle závažnosti stavu 0,2 až 0,3 mg/kg a je to vysoce účinná dávka.

Máte zkušenosti s preventivním podáním ivermektinu? Podle lékařů z aliance Front line Covid-19 Critical Care (FLCCC) stačí brát jednu tabletu měsíčně, aby člověk získal imunitu.

Lékaři FLCCC mají obecně pravdu, i když my bereme jednu dávku za 14 dní, protože se pohybujeme v infekčním koronavirovém prostředí. Budeme to dělat, než se dokončí očkovací schéma. Nemáme s tím žádný problém.

Ivermektin může ulevit nemocnicím

Domácí

Objevily se u lidí léčených ivermektinem nějaké vedlejší příznaky, které se u pacientů léčených symptomaticky neobjevily? Jaké měli lidé po léčení ivermektinem jaterní testy?

Žádné zvláštní příznaky nebyly. Otázka na jaterní testy je zákeřná, protože při těžkém stavu jaterní testy jsou nebo mohou být zvýšené patologickým procesem a dalšími léky, ale nikdy to nebylo kritické zvýšení. Zda je to způsobené ivermektinem, jsme neřešili, protože řešíme přežití.

O kolik dní zkracuje v průměru vyléčení?

U lehčích případů o cca 30 až 40 procent, u středně těžkých kolem 20 až 25 procent. U pa­cientů na plicní ventilaci je odhad velmi těžký, protože my aplikujeme programovanou více hladinovou ventilaci a od ventilátoru odpojujeme v průměru po sedmi až osmi dnech.

Bratislavská lékařka podala ivermektin 80 pacientům. Stav všech se zlepšil

Zahraniční

Lékaři, kteří ivermektin odmítají, tvrdí, že nejsou dostatečně velké studie, které by jeho účinnost prokazovaly. Jak velký vzorek musí podle vás být, aby výsledky bylo možné brát vážně?

Někdo potřebuje studie, protože nemá na to mentálně, aby vzal na sebe odpovědnost v situaci, kdy jde pacientovi o život. Jiní se snaží dodržet Hippokratovu přísahu a berou na sebe odpovědnost za život pa­cienta. To je ten zásadní rozdíl mezi Paulem Marikem z FLCCC, mnou, mými kolegy a těmi, kteří potřebují klinickou studii i na utrhnutí toaletního papíru. Studie jsou, dokonce i randomizované, ale známe to… Někdo potřebuje studie, další studie a ještě další studie, dokud nebude sto tisíc mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám