Hlavní obsah

Topolánkovi kritici chtějí další kongres ještě před volbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dva místopředsedové ODS Petr Gandalovič a Miroslava Němcová chtějí na nadcházejícím kongresu ODS vyvolat debatu o obměně vedení strany. Během víkendovém sjezdu budou proto usilovat o svolání nového kongresu, kde by se volil předseda strany. Němcová i Gandalovič by se o místo chtěli ucházet.

Článek

"Buď se vydáme odvážnější cestou změny, nebo se rozhodneme, že to je příliš velké riziko, a do žádné změny nepůjdeme. Každá tahle varianta má své výnosy a své náklady. Já jsem osobně pro tu odvážnější variantu změny vedení před volbami," řekla Nemcová.

Gandalovič souhlasí. Podle něj by si strany měla zvolit nové vedení na začátku příštího roku. Přiznal ale, že takový názor je ve straně v menšině. Podporuje ho asi pětina oblastí.

Pokud se volební sjezd svolat nepodaří, chtějí Gandalovič s Němcovou o víkendu alespoň vyvolat debatu o tom, zda by strana měla jít do chystaných jarních voleb s novým vedením.

Víkendový kongres strany bude nevolební, několik krajských organizací se ale dalo slyšet, že by se předseda volit měl. Buď úplně znova, nebo by se měl Mirek Topolánek nechat potvrdit mandát v tajné volbě. To prosazuje například jihočeská ODS.

Mnozí straníci nynějšího předsedu kritizují za jeho chování, vadí jim například to, že se vzdal poslaneckého mandátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám