Hlavní obsah

Topolánek zveřejnil Paroubkovy požadavky

Právo,
PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek odpoledne zveřejnil požadavky, které mu prý kladl předseda ČSSD Jiří Paroubek při jednáních o podpoře menšinové vlády ODS. Šéf ODS odmítl Paroubkova slova o tom, že se strany nedohodly na programu. ČSSD podle něj ukončila jednání kvůli neochotě ODS přistoupit na požadavky, kterými by si ČSSD zajistila vliv na klíčové instituce státu a státní podniky.

Článek

"Pravou příčinou našeho odmítnutí je Paroubkova touha po moci bez ohledu na výsledky voleb," prohlásil Topolánek, který zároveň řekl, že obě strany na ranním jednání místopředsedů dosáhly programové dohody.

Podle předsedy ODS a designovaného premiéra chtěl mít Paroubek pro sebe rozhodující vliv na klíčové instituce státu a státní podniky. Chtěl dosadit  své lidi na posty ministerských náměstků. Na ministerstvo spravedlnosti měl jít Jiří Vyvadil, na školství Jan Obst, Petr Ibl měl působit na vnitru a Vladimír Dryml na ministerstvu zdravotnictví. Tyto požadavky byly pro ODS nepřijatelné.

Celý text prohlášení najdete ZDE.

Topolánek také řekl, že Paroubek chtěl ovládnout státní firmy jako ČEZ, Čepro, Lesy ČR, Škodu export, Českou poštu a Budějovický Budvar a účelově privatizovat Letiště Praha.

Předseda ODS také označil za nepřijatelný údajný Paroubkův požadavek na profesní likvidaci plukovníka Jana Kubiceho bez ohledu na výsledky vyšetřování, zda se něčím provinil či ne.

"Kdokoliv bude jednat s Paroubkem, souhlasí s těmito požadavky," řekl Topolánek.

ODS chce sestavit dočasnou vládu

ODS je podle něj připravena sestavit vládu s omezeným mandátem a návrhem na předčasné volby. Vyzvala skutečné demokraty v politických stranách, aby zabránili opětovnému nástupu komunistů k moci. Tito lidé by měli začít jednat s ODS o sestavení vlády, která by zemi přivedla k předčasným volbám.

Vládu ČSSD a KDU-ČSL podporovanou komunisty v žádném případě nepodpoří. Vyplývá to z prohlášení, které ODS ve čtvrtek večer vydala.

Anketa

Myslíte si, že měl Mirek Topolánek přistoupit na požadavky Jiřího Paroubka?
ano
14,4 %
ne
85,6 %
Celkem hlasovalo 14043 čtenářů.

Reklama

Související články

Trojkoalice skončila, shodli se ODS a zelení

Předseda ODS Mirek Topolánek se dohodl se šéfem Strany zelených Martinem Bursíkem na formálním ukončení trojkoalice občanských demokratů s KDU-ČSL a SZ....

Výběr článků

Načítám