Hlavní obsah

Topolánek už v Praze nechce velkou koalici

– PRAHA
Právo, luk

Nevídaným úspěchem ODS skončily volby do zastupitelstva Prahy, které probíhaly jako krajské. Občanští demokraté pod vedením primátora Pavla Béma získali poprvé absolutní většinu 54,43 procenta hlasů a v zastupitelstvu budou mít 42 křesel ze 70. To jim umožňuje vládnout ve městě bez koaličních partnerů. Proti pokračování v koalici se soc. dem., která trvala osm let, se v neděli vyslovil předseda ODS Mirek Topolánek.

Článek

"Jestli se rozhodnou s některým z těch menších partnerů - SNK ED nebo s někým dalším - jít do koalice, tak to pokládám za možné, ale nepokládám dost dobře za možné pokračování velké koalice. Dominance těch dvou stran v zastupitelstvu by byla taková, že by kontrolní mechanismy a opoziční kontrola byly sníženy," řekl Právu Topolánek.

Pražský primátor Pavel Bém si ale nechal otevřená vrátka. Uvedl, že jeho strana bude vyjednávat se všemi stranami kromě KSČM, přičemž nevyloučil, že vznikne jednobarevná městská rada.

Stranické vedení bude podle Topolánka své kandidáty na starosty a primátory vyzývat k jednání se všemi stranami kromě KSČM. Podle Topolánka je výsledek voleb dobrý právě v tom, že se naruší velká koalice, "protože výrazná silná opozice s výraznými kontrolními mechanismy dává sociální demokracii možná lepší postavení, než kdyby byla formálně v nějaké velké koalici".

Primátor chce hledat širší shodu

Bém v neděli na tiskové konferenci uvedl, že už před volbami přislíbil, že v povolebním vyjednávání předstoupí před zástupce "všech demokratických stran" a tento předvolební slib splní. "Samozřejmě není vyloučeno, že se občanští demokraté v kolektivním hlasování rozhodnou pro jednobarevnou radnici," dodal.

Při zásadních rozhodování o městě je podle něj třeba hledat širší shodu. Výsledek je podle něj jedna věc, program druhá. Na něm chce hledat shodu s ostatními stranami. Bém připomněl, že ODS má nyní v zastupitelstvu přesně tolik hlasů, kolik měla v končícím volebním období spolu se soc. dem.

Vedení ODS v sobotu sledovalo výsledky voleb v pražské hlavní kanceláři na Malé Straně. Politici však mezi novináře přicházeli jen sporadicky. O poznání uvolněnější atmosféra byla v kavárně Grand Café na Staroměstském náměstí, kde oslavovali drtivé vítězství pražští občanští demokraté. Na ulici se s pražskými straníky pozdravil i čestný předseda ODS, prezident Václav Klaus. Ten novinářům řekl, že shodou okolností byl nedaleko na večeři s rakouskými přáteli. Klaus osobně pogratuloval Bémovi, který je v ODS považován za člověka blízkého Hradu.

Zelení chtějí vyjednávat

Jak se k jednání o pražské radnici postaví soc. dem., bude podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky záležet na její pražské organizaci. "Soc. dem. v Praze nezvítězila," uvedl v ČT a popřál ODS k vítězství. ¨

Za nezáviděníhodnou považuje situaci ODS v Praze šéf zelených Martin Bursík. Podle něj tak drtivé vítězství občanských demokratů může svádět k vytvoření jednobarevné vlády. Zelení počkají, zda budou osloveni, přičemž se budou snažit vyjednat do programu své priority. "Ale víme, že je to plně v rukách ODS," poznamenal Bursík.

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš k situaci v Praze poznamenal, že v pracovních orgánech magistrátu by mělo zůstat poměrné zastoupení, jak tomu bylo dosud.

Totální porážku v hlavním městě přiznal úřadující šéf lidovců Jan Kasal, který výsledek komentoval slovy: "V Praze jsme pohořeli." Lidovci v Praze nezískali ani jediný mandát.

Reklama

Související články

Bém nevyloučil modrou vládu v Praze

V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi diskutovali pražský primátor Pavel Bém (ODS), místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka, šéf lidovců...

Výběr článků

Načítám