Hlavní obsah

Topolánek: syna nevzali na gymnázium, doplatil na systém přijímaček

– PRAHA
Právo, trj

Premiérův syn Tomáš Topolánek neuspěl v 1. kole přijímacího řízení na nejmenované prestižní pražské gymnázium. Musel tedy podat přihlášku na druhou školu. Informoval o tom v pondělí premiér Mirek Topolánek, když na tiskové konferenci ODS hájil rozšíření počtu přihlášek z jedné na tři střední školy.

Článek

"Škoda že se toho nedožil, myslím ve svém věku, můj syn, který samozřejmě podal pouze jednu přihlášku a pak se musel hlásit na druhou školu,“ řekl premiér.

Gymnázium podle něho otevíralo pouze jednu třídu, přičemž přijalo 18 dětí z prospěchových důvodů a hledalo dalších 12. Přihlásilo se jich jen 21 a devět z nich neuspělo. Podle Topolánka "shodou okolností i můj syn“ a "je zcela evidentní, že systém selhal, je naprosto nefunkční, a potom ta výběrová škola nemá z čeho vybírat“.

ODS v pondělí jako jeden ze svých úspěchů prezentovala právě odstranění systému jedné přihlášky, který prosadila bývalá ministryně školství Petra Buzková (ČSSD). Jediná přihláška měla snížit náklady, omezit byrokracii i potíže způsobené tím, že není předem jasné, na jakou školu nakonec vícekrát úspěšní uchazeči nastoupí.

Občanští demokraté se zaměří na učně

Nyní se ODS chce podle šéfa sněmovního školského výboru Waltera Bartoše věnovat učňovskému školství. Bartoš navrhuje, aby učni mohli získat víc výučních listů, když podstoupí při škole praxi ve větším množství oborů.

Podle Bartoše je možné se současně vzdělávat v devíti až desíti oborech a absolventi učilišť pak budou flexibilnější. "Znamená to, že ne u všech devíti bude (učeň) dělat praxi. Ale určitě budou více než tři,“ dodal Bartoš s tím, že o návrhu bude jednat v koalici i s ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám