Hlavní obsah

Topolánek: Rušení poplatků je bolševické opatření

• Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek v pondělí ostře kritizoval hejtmany ČSSD za rušení zdravotnických poplatků v krajských zařízeních a označil to za "bolševické opatření". Podle premiéra kraje s veřejnými penězi hospodaří špatně.

Foto: René Volfík, ČTK

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

"Chaos, který ČSSD vyvolala právě v otázce poplatků v jednotlivých krajích, nabourává celý systém. My se vracíme do doby, kdy se stály fronty na toaletní papír a na banány," prohlásil mimo jiné předseda vlády.

Kraje, v nichž vyhrála při podzimních volbách sociální demokracie, ruší od začátku tohoto měsíce třicetikorunové poplatky ve svých zdravotnických zařízeních. Postup kritizují i zdravotnická zařízení a lékárny, které kraji nepatří. Ty totiž poplatky vybírají a cítí se znevýhodněné.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, jehož strana si vytkla za cíl prosadit úplné zrušení poplatků, chce své hejtmany zapojit i do lobbování proti platbám na centrální úrovni.

"Kultura obcházení zákonů, krizí a chaosu"

Topolánek upozornil, že krajské administrativy "nabouraly soutěž". Jejich postup podle předsedy vlády deformuje prostředí v lékárnách, protože některé musí zavírat a naopak v jiných jsou fronty. "Je zcela evidentní a kontroly to prokázaly, že léky pro důchodce a ostatní občany jsou v tomto novém systému dražší než v systému s poplatky. Já se domnívám, že lidé na to přijdou velmi rychle," upozornil Topolánek.

Druhým problémem podle něj je, že hejtmani ČSSD se rozhodli obejít zákon, který stále ještě hrazení poplatků vyžaduje. "Pokud má být novou politickou kulturou obcházení zákonů a vyvolávání krizí a chaosu, tak potom novým hejtmanům blahopřeji," dodal sarkasticky premiér.

Za "bolševická opatření" hlasovali i zastupitelé ODS

Uvedl také, že se s bývalým šéfem poslaneckého klubu ČSSD a nynějším jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem dohodl na setkání se všemi hejtmany ještě v lednovém termínu. Zástupci krajů však na schůzku nedorazili.  

"Velmi mne mrzí, že musím konstatovat, že pan premiér lže. Žádná dohoda o pevném a jasném termínu schůzky nebyla,“ řekl Novinkám Hašek s tím, že premiér mu zaslal dopis, kde pouze konstatuje, že by se rád zúčastnil případného jednání hejtmanů. 

Topolánkova zostřená rétorika Haška příliš neudivila. "Nic jiného mu nezbývá, než kolem sebe kopat, protože ČSSD splnila slib voličům,“ sdělil Hašek. Upozornil, že v řadě krajů hlasovali pro zrušení poplatků také zastupitelé za ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám