Hlavní obsah

Topolánek odměnil zahraniční bojovníky proti okupaci medailí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Deset statečných lidí, kteří v srpnu 1968 v zahraničí otevřeně vystupovali proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, dnes dostalo medaili od premiéra Mirka Topolánka. Jsou mezi nimi příslušníci států, které se na vojenské intervenci před 40 podílely.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek s oceněnými osobnostmi

Článek

Premiér ve čtvrtek při výročí dne, který označil za den zmařených nadějí, poděkoval všem oceněným za jejich velkou odvahu. Podle Topolánka dokázali, že to nebyli lidé jejich zemí, kdo ukončil Pražské jaro, ale tehdejší sovětské vedení. Premiér uvedl, že i v nesvobodných zemích se tito lidé tehdy projevili jako svobodní občané.

Medaile nese jméno předsedy první československé vlády Karla Kramáře a česká vláda ji předává těm, kterým chce poděkovat za zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka.

Premiér pamětní medaile předal v sídle vlády při zahájení výstavy Za vaši a naši svobodu. Mapuje právě protesty Bulharů, Litevců, Lotyšů, Maďarů, Němců, Poláků i Rusů proti srpnové okupaci i následné postihy, kterých se jim v jejich zemích dostalo. Expozice bude veřejnosti přístupná o víkendech do konce října vždy od 10:00 do 17:00. Vernisáží také premiér zpřístupnil veřejnosti zahrady sídla vlády.

Výstavu připravil Ústav pro studium totalitních režimů, který při pátrání po žijících účastnících protestu proti okupaci zaznamenal stovky těchto aktů. Z nich vybral několik pamětníků, které pozval do Prahy. Jsou mezi nimi tři z legendárních sedmi statečných, kteří protestovali v Moskvě: Viktor Fajnberg, Natalie Gorbaněvská a Pavel Litvinov. Medaile dostali také Poláci Tereza Stodolniaková a Kornel Morawiecki, Němci Bernd Eisenfeld, Franziska Groszerová a Toni Krahl, Maďarka Ágnes Hellerová a Rus Alexander Dimitrov.

Vláda uvádí, že pamětní medaile udělovaná předsedou vlády není "ani vyznamenáním ani věcným ceněním, ale je symbolem a byla vytvořená u příležitosti výročí Karla Kramáře". Kramář (1860 až 1937) byl dlouholetým předsedou Národně demokratické strany. V roce 1934 založil stranu Národní sjednocení a přihlásil se k heslu obrozence a historika Františka Palackého "Nic než národ". Za první světové války působil v domácím odboji. Dnes se k jeho odkazu hlásí někteří čeští nacionalisté.

Premiér před časem udělil medaili někdejším příslušníkům československého protikomunistického odboje bratrům Mašínovým a Milanu Paumerovi, jejichž odchod z komunistické země se zbraní v ruce dodnes rozděluje českou veřejnost. Medaili dal Topolánek také novináři, hudebníkovi a někdejšímu kancléři prezidenta Ivanu Medkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám