Hlavní obsah

Topolánek naznačil, že lidovci a zelení hrají s ČSSD hru

– PRAHA
Právo, ada, nig

Premiér Mirek Topolánek v pátek v internetové diskusi na zpravodajském serveru Práva a Seznamu Novinky.cz nepřímo naznačil, že lidovci a zelení hrají s ČSSD hru kolem kandidátů na Hrad. Pohrozil, že pokud budou zelení a lidovci dál vyjednávat se soc. dem. o společném prezidentském kandidátovi, v koalici mohou mít problémy. Právě o tom chce s KDU-ČSL a SZ důrazně mluvit.

Článek

Topolánek tím posílil spekulace uvnitř soc. dem. Část jejích členů míní, že pro lidovce i zelené je na prvním místě udržení jejich vládních postů. Proto společné dohadování o prezidentovi považují z jejich strany za pouhou hru a tvrdí, že pro soc. dem. by bylo nejlepší jít na Hrad s vlastním kandidátem.

"Případné nezvolení nemusí znamenat okamžitý pád vlády, ale fungování koalice nepochybně významně zkomplikuje. Toho si naši koaliční partneři jsou jistě vědomi," uvedl Topolánek na serveru Novinky.cz. Zopakoval, že dohoda o volbě prezidenta nebyla součástí koaličního vyjednávání a ani žádné tajné smlouvy. "Nicméně vás ubezpečuji, že ve správný čas začnou ta správná jednání," poznamenal Topolánek.

Pithart štěpí síly

Jenže část soc. dem. je přesvědčena, že "ta správná jednání" se již dávno rozběhla, a proto například lidovci přišli tento týden s místopředsedou Senátu Petrem Pithartem jako s jedním z kandidátů jen proto, aby se rozmělnily síly. "Lidovci přeci musí vědět, že Pithart nemá šanci na zvolení, stejně jako zelení určitě tuší, že ekonom Jan Švejnar není přijatelný ani pro některé naše poslance, ani pro komunisty," řekl Právu jeden z čelných politiků soc. dem. "Být na místě Václava Klause, byl bych zcela klidný," poznamenal.

Zelení nicméně tvrdí, že současného prezidenta nepodpoří. "Volbu Klause vylučuji," zopakovala v pátek na dotaz Práva šéfka poslanecké frakce zelených Kateřina Jacques.

Klaus má u KSČM první kladný bod

Komunisté vlastního kandidáta navrhovat nebudou. Rozhodl o tom v pátek výkonný výbor ÚV KSČM. Jak řekl předseda Vojtěch Filip, komunisté posoudí všechny návrhy "z hlediska přijatelnosti pro KSČM". Těmi jsou podle něj postoj k EU, názor na ekonomickou reformu a na možnost umístění cizích vojsk na území ČR.

Klaus podle Filipa splňuje přinejmenším jednu z těchto podmínek. "Svým postojem k otázkám suverenity se blíží našemu názoru," prohlásil Filip. Jak uvedl, ze jmen, která dosud padala, jako například Jiří Dienstbier, Václav Pačes či Petr Pithart, komunisté nepreferují ani jednoho, avšak nikoho nevylučují. Podle Filipa není podstatné, zda bude kandidát členem nějaké strany. Svého člena však prosazovat nebudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám