Hlavní obsah

Topolánek na kongresu: přístav je nadohled

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V sobotu začal dvoudenní kongres ODS, na němž si zástupci nejsilnější opoziční strany zvolí vedení. O předsedovi a místopředsedech budou delegáti hlasovat v neděli. První projev přednesl prezident a čestný předseda strany Václav Klaus. Svůj projev později prezentoval také předseda ODS Mirek Topolánek, který stranu přirovnal k lodi, jež se po opoziční plavbě již blíží k přístavu.

Foto: Jitka Maděrová

První Jóga kemp v Českém ráji se uskuteční 22. - 23. července 2017 v zahradě Penzionu Recall s nádherným výhledem na hrad Trosky.

Článek

Prezident do sálu vstoupil v doprovodu hlavní manažerky ODS Libuše Benešové. Delegáti jej odměnili dlouhým potleskem ve stoje. Naopak předseda strany Mirek Topolánek v té době ještě nebyl přítomen, protože vítal slovenského premiéra Mikuláše Dzurindu.

Klaus ve svém projevu uvedl, že pro něj před dvěma lety na sjezdu ve Františkových Lázních skončila jedna životní etapa. "Byl to předěl pro mne, ale současně - do jisté míry - asi i pro vás. Kladl jsem si otázku, jak se vyrovnáte s odchodem zakladatele a dlouholetého předsedy, což pro každou politickou stranu, kdekoli na světě, bývá také jistým předělem," uvedl Klaus.

Občanské demokraty pochválil, protože výsledky trojích letošních voleb a průzkumy veřejných mínění ukazují, že změnu zvládli. Podle Klause se ukazuje, že má ODS řadu silných osobností na komunální, regionální i vrcholné úrovni a má co nabídnout. Skutečný test ale podle něj přijde až v momentu přechodu z opozice do vlády.

Klaus: vstupenka do vlády ODS chybí

Klaus znovu poděkoval za podporu v prezidentské volbě. Prezident se podle svých slov snaží zachovávat ústavní rámec své politické role. Politickou scénu pozoruje s odstupu, což mu umožňuje poměrně ostře vidět jak její slabá místa a určitá nebezpečí, ale i potenciální naděje.

"Důsledně se snažím být ve své funkci stranicky nezaujatý, což ale nemůže znamenat a také neznamená, že bych mohl být ve svých názorech a postojích neutralistický. Nikdy jsem neskrýval, z jakého ideového a myšlenkového světa pocházím a jaké hodnoty a zásady jsou mi blízké a proč," prohlásil čestný předseda ODS.

Jak dále řekl, na svou bývalou stranu klade větší nároky než na ostatní. Netěší jej proto zprávy o "různých, méně než kolegiálních soubojích na úrovni obcí a měst, oblastí či regionů".

Klaus na dotaz Práva  poznamenal že, ačkoli troje vyhrané volby jasně signalizují, co voliči požadují, by ODS neměla usnout na vavřínech. "O tom, že by to byla bezprostřední vstupenka do vlády v roce 2006, v tom bych byl opatrnější," řekl Klaus. Prezident očekává, že kongres bude vážným jednáním a že si občanští demokraté zvolí vedení s pohledem do budoucna.

Topolánek: současná vláda trestá aktivní

Předsednickou funkci byl měl podle všeho hladce obhájit Mirek Topolánek, který po suverénním vítězství strany v evropských, krajských i senátních volbách nemá konkurenta.

Stávající předseda ODS ve svém úvodním projevu na volebním kongresu v Praze přirovnal ODS k lodi, která má "po dlouhé opoziční plavbě přístav na pohled". Současná vládní koalice si podle něj již nezaslouží dále setrvávat u kormidla českého státu, protože je bez programu, osobností, kapky odpovědnosti a studu.

"Tato vláda trestá aktivní, ožebračuje chudé a zaprodává se těm nejmocnějším," řekl Topolánek v projevu. Pokračoval tím, že Zemanova, Špidlova a Grossova vláda postavila na hlavu tezi, že politici by neměli řídit byznys. "Byznys řídí politiku," dodal. Socialisté podle Topolánka nemyslí na tvorbu bohatství, ale pouze na jeho přerozdělování.

Připomněl, že ačkoli ODS výsledky vyhraných voleb posilují, zdaleka nemá vyhráno. Proto všichni, kteří ovlivňují v krajích a obcích reálnou politiku, musí dokázat, že lze vládnout "nesocialisticky a sociálně, podporovat podnikání a přitom neznevýhodňovat jednotlivé podniky a podnikatele, udržovat bezpečnost, ale nezneužívat represivních nástrojů".

ODS by měla podle Topolánka pokračovat v politice, kterou razila v začátku 90. let. "Naše dominance z první poloviny 90. let se může a vzhledem k situaci České republiky bych skoro řekl musí, opakovat v podobě minimálně stejně důsledné a stejně nekompromisnější," uvedl.

Cestu  k vítězství v parlamentních volbách jim podle Topolánkových slov bude soc. dem. ztrpčovat neférovou hrou. "Budeme vystavováni provokacím, cíleným kampaním a zneužívání represivního aparátu našimi politickými protivníky. Dokázali, že udělají cokoliv a překročí všechny přijatelné meze, jen aby se na centrální úrovni u moci udrželi," poznamenal Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám