Hlavní obsah

Topolánek: Budu obhajovat funkci předsedy ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) je rozhodnutý i po prohraných volbách obhajovat post předsedy strany. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce. ODS podle něj dostala těmito volbami facku, ale pokud ji správně pochopí, tak to straně prospěje. Podle něj se ODS nepodařilo prodat úspěchy vlády a tyto volby byly víc o společenské atmosféře něž o tom, jak pracují politici v krajích, dodal šéf ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedové pěti nejsilnějších parlamentních stran v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Článek

Topolánek chce funkci obhájit na prosincovém kongresu strany. Šéf KDU-ČSl Jiří Čunek odmítl sdělit, zda se bude příštím sjezdu o funkci přededy ucházet.

Pravicoví voliči se v těchto volbách podle Topolánka nenašli. „Nepodařilo se nám prodat naše úspěchy, rovnou daň nebo zrušení víz do USA, kraje nám říkaly, moc sem nejezděte,“ postěžoval si Topolánek na nedostatečnou spolupráci s krajskými hejtmany. S novými hejtmany budeme spolupracovat, nevidím v tom problém, dodal.

Podle Paroubka jsou důvody jejich vítězství chybná politika ODS a vládní koalice, správně nastavená politika ČSSD a kontaktní kampaň jeho strany. „Šli jsme za voličem,“ řekl Paroubek. „Stali jsme se masovou stranou,“ dodal. Podle Paroubka volby nebyly jen o poplatcích u lékaře.

Komunikaci budeme vytvářet se středovými subjekty, budeme hovořit o spolupráci s komunisty, řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek v Otázkách Václava Moravce s tím, že odmítá spolupráci s ODS.

Volby měly většiný charakter, řekl Topolánek

Krajské volby ovládli sociální demokraté, kteří za rekordní voličské účasti zvítězili ve všech krajích. ODS tak přišla o svou regionální dominanci, sociální demokraté dávají najevo ochotu v krajích spolupracovat s lidovci a komunisty.

„Našich voličů bylo o 120 tisíc víc než v minulých volbách,“ připomněl Topolánek. Oranžová mapa signalizuje, že volby mají charakter většinových voleb, řekl předseda Mirek Topolánek. Volební výsledky jsou analogické k britskému většinovému systému dvou stran.

Podle Topolánka lze modifikovat vládní politiku, aby se z prohraných voleb poučila. Paroubkovi se podařilo získat nerozhodnuté voliče. Podařilo se jim zmobilizovat voliče na poslední chvíli, řekl premiér.

Bursík: ČSSD nemůže sliby splnit, nevládne

"Nedovedu si představit někoho, kdo by teď položil vlastní vládu," řekl Topolánek na dotaz, zda se obává chystaného hlasování o důvěře vládě, který vyvolal ČSSD. Topolánek si myslí, že pokus o pád vlády nevyjde.

Předseda zelených Martin Bursík řekl, že funkci dal k dispozici na nedávném sjezdu strany. „Za záchrannou brzdu jsme ale zatáhli možná pozdě,“ řekl Bursík. „I pro nás je to ohromná lekce, nedostatečně jsme mobilizovali voliče. Průzkumy nás zmátly, naši voliči k volbám nepřišli,“ myslí si Bursík. Pozitivní bonus vlády se projeví ve volbách v roce 2010. Bilancovat v poločase je chyba, řekl Bursík.

"Sociální demokracie slibovala ve volbách něco, co nemůže splnit, protože nevládne," řekl Bursík. To Paroubek odmítl.

„Sebereflexe teprve přijde, jsme uprostřed volebního období, máme ještě čtyři kandidáty do Senátu,“ řekl předseda KDU-ČSL. „Vzhledem k dehonestaci Jiřího Čunka během roku a půl je výsledek lidovců úžasný,“ řekl Čunek.

Čunek řekl, že není standartní, když poslanec Ludvík Hovorka vyzývá, aby lidé nevolili ODS kvůli poplatkům, jak lidovecký poslanec udělal den před volbami. Poslanec má však vlastní svědomí, dodal Čunek. Šéf KDU-ČSL dokonce vyzval moderátora Václava Moravce, aby mu poradil, co s Hovorkou udělat.

Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa koalice nerespektovala to, co si lidé mysleli. "Je to vzkaz centru, že se má starat o to, co si lidé myslí. Volby byly ale také o krajském rozhodování, řekl Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám