Hlavní obsah

TOP 09 v Hradci Králové odešla z jednání

Právo, jbs
Hradec Králové
Aktualizováno

Nedělní kolo vyjednávání o středopravé koalici na královéhradecké radnici skončilo krachem. Lídr TOP 09 Richard Nádvorník oznámil, že jeho strana vyjednávání končí.

Článek

Protože TOP 09 má čtyři mandáty, tak bez ní většinová koalice, na níž se předběžně domluvila pětice pravicových a středových stran, vzniknout nemůže.

Nádvorník ve svém prohlášení uvedl, že TOP 09 před volbami slíbila změnu v politickém stylu vedení města. „Současné výsledky koaličních jednání ale nic takového neumožňují. Sestava nominovaných náměstků, Martin Soukup a Pavla Finfrlová za ODS a Vladimíra Šilhánková za VPM, je naopak jistotou, že vše zůstane při starém, pouze s malými retušemi,“ napsal Právu lídr TOP 09.

Hned po říjnových volbách se v Hradci domluvily ODS, VPM, TOP 09, Hradecký demokratický klub a lidovecké sdružení Doma v Hradci, že sjednají většinovou pětikoalici, která ovládne hradeckou radnici. Dohodly se, že primátorem bude lídr HDK Zdeněk Fink, personální obsazení dalších postů se mělo domluvit v neděli večer. Nyní je všechno jinak. „Nedá se s tím nic dělat, je to rozhodnutí TOP 09,“ konstatoval Fink.

Vyjednávací iniciativu hodlá převzít vítězná ČSSD, která má osm mandátů. „Pokusíme se o dohodu s ODS, TOP 09 a s některým z menších uskupení. Nebude nám vadit, když naše strana nezíská funkci primátora, stačí nám dva náměstci,“ řekla Právu lídryně ČSSD Hana Orgoníková.

ODS je zklamaná

Velmi rezervovaně se ke spojení se soc.dem staví lídr sdružení Doma v Hradci Leoš Kučera. „Měli jsme velkou snahu sjednat to, na čem jsme se domluvili po volbách, a výsledek je pro nás velkým zklamáním. Na spojení s levicí bych asi nepřistoupil, pokud by tam byla nějaká, byť i jen skrytá, podpora od komunistů,“ sdělil.

Zklamán Nádvorníkovým postojem je i šéf vyjednávacího týmu ODS Pavel Staněk. „Tři neděle jsme na něčem intenzivně pracovali, a všechno je marné. Jednat s ČSSD? To nebude snadné. Já k tomu nemám mandát a zdá se mi, že kvůli tomu budu muset svolat mimořádný oblastní sněm,“ uvedl.

Lídr VPM Martin Dvořák tvrdí, že lidé z TOP 09 od počátku jednání svými názory signalizovali nestabilitu svého rozhodnutí zúčastnit se středopravého vedení magistrátu. Vyslovil rovněž názor, že pokud se ČSSD podaří dojednat širokou koalici, nebude mít dlouhého trvání. „Jistěže to bude zezadu jistit KSČM, to už mají podle mého soudu dávno domluvené. Ale ani tak tomu nepředpovídám dlouhý život,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám