Hlavní obsah

TOP 09 povede do eurovoleb Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídrem TOP 09 pro evropské volby zvolilo v pátek odpoledne vedení strany předsedu a dosavadního europoslance Jiřího Pospíšila. V prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že s politickými partnery a nezávislými osobnostmi chce vytvořit silnou středopravicovou proevropskou kandidátku. „Budeme hlasem všech, kteří nechtějí zpochybňovat naše členství v EU,” uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Článek

Prioritami TOP 09 budou podle Pospíšila bezpečnost v Evropě a ochrana životního prostředí. „Eliminujeme zbytečnou byrokracii tím, že maximálně využijeme možnosti nových technologií a digitalizace. Zaměříme se na efektivní a transparentní čerpání zdrojů z evropských fondů,” uvedl.

Do voleb chce TOP 09 jít mimo jiné s hnutím STAN, které bude reprezentovat jako lídr europoslanec Stanislav Polčák. O podobě kandidátky budou strany ještě jednat. STAN se chystá v úterý představit svoje kandidáty.

O záměru sestavit samostatnou kandidátku pro volby do Evropského parlamentu rozhodli už koncem listopadu lidovci. V minulosti se mluvilo o možné volební spolupráci lidovců s TOP 09 a se STAN. Všechny tři subjekty patří v Evropském parlamentu do frakce Evropské lidové strany.

Volby budou v květnu

Ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskutečnily v roce 2014, STAN postavil společnou kandidátku s TOP 09. Lídrem kandidátky byl bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer za TOP 09, dvojkou byl Pospíšil, na třetím místě tehdejší poslanec za TOP 09/STAN Polčák.

Volby roku 2014 v Česku vyhrálo hnutí ANO těsně před TOP 09. Získaly v Evropském parlamentu po čtyřech mandátech, stejný počet měla ČSSD. Komunisté a KDU-ČSL dostali po třech mandátech, ODS dva, Svobodní a STAN jeden.

Volby do Evropského parlamentu se v ČR budou konat 24. a 25. května 2019. Voliči rozhodnou o obsazení 21 místa českých poslanců v EP.

Reklama

Výběr článků

Načítám