Hlavní obsah

TOP 09 potvrdila, že do boje o křeslo primátora Prahy vyšle Tůmu

Praha
Aktualizováno

Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma skutečně povede kandidátku TOP 09 v Praze, potvrdili ve středu na tiskové konferenci čelní představitelé strany Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg a František Laudát za úmorného vedra oznamují kandidaturu Zdeňka Tůmy na post primátora Prahy.

Článek

O kandidatuře bývalého guvernéra ČNB Novinky informovaly na základě informací deníku Právo již v úterý. [celá zpráva]

Tůma je podle Schwarzenberga dobrý manažer. "Myslím, že Praze nabízíme to nejlepší, co lze nabídnout v České republice,"řekl šéf TOP 09.

O Tůmově kandidatuře bude ještě hlasovat pražský krajský výbor TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Odstupující guvernér České národní banky Zdeněk Tůma

TOP 09 má velké šance v podzimních komunálních volbách v Praze zvítězit, strana zde překvapivě vyhrála již v květnových volbách do Sněmovny, kdy rozbila dosud nepokořenou baštu ODS. Lídrem kandidátky byl ovšem druhý nejpopulárnější politik v zemi Schwarzenberg.

Tůma také dostane od strany na kampaň nemalé prostředky, již dříve TOP 09 ohlásila, že do kampaně v Praze investuje největší část svých financí, celkem 10 miliónů korun. Na senátní volby pak přispěje devíti milióny, stejnou částku si rozdělí ostatní regiony.

Politolog: Tůma je podobný typu Fischera

Někdejší šéf centrální banky ohlásil předčasný odchod z funkce v půli dubna, ačkoli měl jeho mandát vypršet až v únoru příštího roku spolu s dalšími čelními funkcionáři ČNB. Tůma rezignaci zdůvodnil tím, že vedení banky by se mělo měnit v různých fázích. Období bezvládí by totiž mohlo ohrozit stabilitu podniku.

Podle politologa Petra Justa mohl být případným důvodem i jeho vstup do politiky.

Bývalý guvernér by mohl být pro Pražany přijatelnější než lídři, kteří v politice dlouho působili, míní Just. Navíc je podobným typem jako bývalý premiér Jan Fischer, který si u lidí získal velkou popularitu. Just připomněl, že s Tůmou se nepojí žádná politicky citlivá kauza a ČNB pod jeho vedením měla kredit seriózní instituce.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve středu řekl, že Tůma posílí ekonomický tým TOP 09, v kterém budou působit také bývalý ministr financí Eduard Janota, bývalý slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac, který má nastoupit zároveň jako poradce na ministerstvu financí. Dále v týmu zasednou také Leoš Heger, ministr zdravotnictví a Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám