Hlavní obsah

TOP 09 navrhla Zemanovi sebrat 18 milionů a dát je umělcům

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Klub TOP 09 navrhl zkrátit rozpočet Kanceláře prezidenta republiky o téměř 18 milionů korun určených na cesty hlavy státu. Podle šéfky strany Markéty Pekarové Adamové prezident stejně nikam nejezdí, a pokud už jede, tak je to ostuda. Suma by tak měla podle ní jít na podporu živého umění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Článek

„TOP 09 chce omezit finance, kterými disponuje Kancelář prezidenta republiky. Jsou plánované cesty prezidenta, i když nikam nejezdí. A pokud už jede, je to na ostudu. Proto jsem připravila návrh, kterým škrtáme z rozpočtu kanceláře prezidenta necelých 18 milionů korun a navrhujeme, aby byly použity na pomoc české kultuře,“ uvedla před jednáním Sněmovny šéfka strany.

Zeman úkolem pro BIS opět lobbuje za ruské zájmy, bouří se opozice

Domácí

Kancelář prezidenta podle ní peníze určitě oželí. „Víme, v jaké situaci je kultura. Prezident se přitom nechal slyšet, že umělci vytvořili svá nejkrásnější díla, když byli hladoví. S takovým zlehčováním velmi vážné situace, ve které se celá kulturní scéna nyní nachází, naprosto nemohu souhlasit,“ dodala.

Šéfa lesní správy v Lánech opět obvinili kvůli těžbě kamene

Domácí

Zkrácení rozpočtu prezidentské kanceláře ve Sněmovně je podle ní cestou, jak může opozice fungování kanceláře ovlivnit. Zmínila v té souvislosti kauzy kolem kancléře Vratislava Mynáře či hospodaření obory v Lánech.

Hrad zveřejnil platy a odměny úředníků, Mynář měl loni dva miliony čistého

Domácí

Kancelář prezidenta republiky by měla mít v rozpočtu na příští rok téměř 423 milionů korun, což je proti letošnímu schválenému rozpočtu asi o 3,5 milionu korun víc.

TOP 09 chce tento návrh přilepit k zákonu o státním rozpočtu, který nyní leží ve Sněmovně v druhém čtení. Poslanci by ho měli projednat tento týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám