Hlavní obsah

To nejhorší teprve přijde. Meteorologové varovali před silnými mrazy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před silnými mrazy a tvorbou sněhových jazyků. Na západě republiky by mohly teploty v pátek večer a noci na sobotu klesat až pod -18 stupňů Celsia.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Předpověď minimálních teplot pro noc na sobotu z modelu ECMWF

Článek

„V přílivu arktického vzduchu budou během pátečního večera a noci na sobotu v důsledku malé oblačnosti a slabého větru klesat teploty na většině území pod -12 stupňů, v západních Čechách místy pod -18 stupňů Celsia,” upozornil ČHMÚ.

Na severovýchodě republiky se bude chladný vzduch podle nich udržovat i v dalších dnech. Teploty v noci by se tak i nadále měly udržovat pod hranicí -12 stupňů Celsia.

„Vzhledem k čerstvému větru a prachovému sněhu se mohou do pátečního večera na Českomoravské vrchovině a v krajích na východě a severovýchodě našeho území nadále tvořit sněhové jazyky,” doplnili meteorologové stávající výstrahu.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Předpověď maximálních teplot na sobotu z modelu GFS

Varování před velmi silnými mrazy platí pro Plzeňský a Karlovarský kraj, pro zbytek území je výstraha mírnější a hovoří pouze o silných mrazech. V platnosti je od pátečního večera do sobotního dopoledne.

Do pátečního podvečera zůstává v platnosti varování před tvorbou sněhových jazyků pro severovýchod republiky a Vysočinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám