Hlavní obsah

Tlustý se obořil na Bendla kvůli rovné dani

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačily dva dny od kongresu ODS, kde se příslušníci největší opoziční strany v čele s Mirkem Topolánkem utvrzovali v jednotě, a už se v nejvyšším vedení objevil první spor. Důvodem je výše rovné daně.

Foto: archiv autora

V Kroměříži vystoupí také známý a oblíbený písničkář Pavel Dobeš.

Článek

Staronový místopředseda Petr Bendl totiž naznačil, že by nemusela být 15procentní, jak ODS dosud tvrdila, ale kvůli zadlužování státu by se mohla zvýšit na 17 až 18 procent. To se však dotklo šéfa poslaneckého klubu a stínového ministra financí Vlastimila Tlustého.

"Uvažovat si může, co chce, to je jeho věc, my ve schváleném programu máme 15 procent," řekl Tlustý Právu, kterého debata o výši rovné daně rozčílila a dokonce ji označil za sprostou hru.

Už v minulosti dal Tlustý najevo, že právě 15procentní rovnou považuje za svůj osobní přínos pro ODS. Na víkendovém kongresu v Praze vyjádřil spokojenost, že ji vzali za svou i další členové ODS. Na sjezdu však v souboji o místopředsednické křeslo neuspěl.

Bendl včera Právu řekl: "Nemluvil jsem o 17 procentech jako o nějakém dogmatu. Já jsem jenom říkal, že je potřeba vnímat to, že čím déle bude sociální demokracie zadlužovat tuhle zem, tím větší problém v České republice budeme mít."

Bendl soudí, že by ODS před volbami měla jasně říct, jakou sazbu rovné daně bude ODS prosazovat. V tuto chvíli nicméně soudí, že to je 15 procent.

Bendl v pondělí v BBC uvedl, že jedna věc je, jak by daň mohla vypadat dnes, a druhá, jak tomu bude za rok nebo za dva. Myslet si, že to nebude mít dopad na daně či důchody, je podle Bendla naivní.

"Je otázka, jak velkou sekeru v tom státním rozpočtu udělá vláda v letošním roce a v případě, že nebudou předčasné volby, jakou sekeru udělá v tom roce příštím, to všechno s tím souvisí," poznamenal Bendl.

Topolánek rozumí podrážděnosti kolegy

Topolánek, který popírá své napjaté vztahy s Tlustým, na dotaz Práva reagoval, že vnímá "podrážděnost Vlastimila Tlustého na to, že mu kolega fušuje do řemesla a nechá se do toho natlačit". Podle svých slov nevěří, že by Bendl byl iniciátorem diskuse o rovné dani. Topolánek dodal, že naprosto stojí za Tlustým.

Na Bendla se podle svých slov nezlobí, protože není ekonom a není garantem této části programu ODS. "Já říkám zcela jednoznačně, že jestli budeme dělat nějaké přepočty, budou se daleko spíše týkat výše odpočitatelné položky - a to můžeme dělat někdy na jaře 2006 - ale v žádném případě neustupujeme z našeho programu patnáctiprocentní rovné daně. Říkám to velmi autoritativně," podotkl Topolánek.

Šéf ODS, a s ním i všichni ekonomičtí experti v ODS, v tom prý mají naprosto jasno.

Topolánek přitom nedávno uvedl: "Nejsem teď schopen tvrdit, že přes patnáct procent nejede vlak." Včera poznamenal: "To je věta, kterou si mohu dovolit říct, nicméně programově tím, s čím jdeme, je to prostě patnáctiprocentní rovná daň."

První místopředseda ODS Petr Nečas Právu řekl, že úvahy o výši rovné daně, jakou bude ODS prosazovat ve volebním roce 2006, považuje především za předčasné. Nic podle něj však nenasvědčuje tomu, že by měli výši 15 procent měnit.

Takzvaná rovná sazba by se podle schválených materiálů ODS měla vztahovat na daně z příjmu fyzických i právnických osob a na DPH. V současnosti platí základní sazba DPH 19 procent a snížená 5 procent. Ta se vztahuje mj. na potraviny. Součástí návrhu je zrušení všech sociálních dávek a jejich nahrazení takzvanou negativní daní.

Tlustý k rovné dani

Místopředseda ODS Petr Bendl připustil, že rovná daň by nemusela být 15procentní, ale například 17procentní, což zdůvodnil zadlužováním země sociální demokracií. Co tomu říkáte?

To je asi tak stejné, jako byste se mě ptal, jaká bude úroda třešní v roce 2006. A napište to tam, pane redaktore, protože já tyhle otázky fakt nesnáším. Opravdu nesnáším. Jaká bude úroda třešní, budeme řešit v roce 2006.

Počkejte, ale už teď lidi lákáte na to, že jim snížíte daně na 15 procent.

Ano a... my je na nic nelákáme, my to máme ve svém schváleném programu naposledy předevčírem. Takže, když je to ve schváleném programu předevčírem, tak je to ve schváleném programu předevčírem a je tam 15. A vaše úvahy o tom, co bude v roce 2006, já považuji za naprosto neseriózní. Je to v programu schváleném předevčírem.

Proč neseriózní? Lidi by to asi zajímalo.

Vy říkáte... jaký lákáte? Já vám prostě říkám, že je to schválené a teď s tím dejte pokoj.

Tak se nerozčilujte.

To je sprostá hra, kterou tady někdo hraje. Já vám prostě odpovídám, že ve schváleném programu je 15 a úvahy další k tomu nejsou žádné.

Jen jsem se chtěl zeptat, co říkáte na to, že Bendl mluvil o 17 procentech.

Ptejte se jeho. Já vám jako stínový ministr financí říkám: v poslední schválené přepracované verzi Modré šance je 15.

(luk)

Nedávno se v ODS objevily úvahy, že by se v případě DPH potravin učinila výjimka

Reklama

Výběr článků

Načítám