Hlavní obsah

Tlustý: Proti Topolánkovým lžím připravuji právní kroky

Právo, Lukáš Bek

Spor mezi předsedou ODS Mirkem Topolánkem a rebelantským poslancem Vlastimilem Tlustým se dostává na další úroveň. Bývalý ministr financí totiž v rozhovoru pro Právo prohlásil, že se hodlá soudní cestou bránit proti nařčení, že nahrával své kolegy z politiky. Zopakoval, že nehodlá složit poslanecký mandát.

Článek

Poslanecký klub se v úterý přidal ke stanovisku grémia a žádá vaši rezignaci na poslanecký mandát. Vyslyšíte své kolegy?

Nechystám se odstupovat.

Premiér Topolánek podle informací Práva před poslanci zopakoval svou dřívější větu, že jste nahrával politiky. Nejen on měl vyjádřit obavy, že se nyní dostanou na světlo.

To je největší lež, jakou jsem kdy slyšel. Očekávám, že každý, kdo s něčím takovým přijde, takovou nahrávku nebo aspoň takové jednání dokáže. Já jsem nikdy v životě nikoho nenahrál. Budu se bránit soudní cestou. Už na tom pracují právníci, protože vytvoření dojmu, že já jsem nějaký špión, který chodí po schůzkách a nahrává si lidi, považuji za pomluvu a ve smyslu toho také připravujeme právní kroky.

Můžete je upřesnit?

Posuzují to právníci, je důležité, jakou přesně podobu to bude mít. Samozřejmě ta obrana je založena na tom, že když jsem nikdy nikoho nenahrával, tak nemůže existovat žádná nahrávka. Pokud někdo o něčem takovém mluví, tak ať to dokáže.

Některé organizace ODS vás rovněž vyzývají k odchodu. Oficiálně tak učinila plzeňská a jihomoravská, v řadě dalších se tak vyjadřují její představitelé včetně vaší středočeské. Takže tlak na váš odchod sílí.

Ten tlak může klidně sílit. Vychází z tohoto tvrzení a to je nepravdivé. Takže pokud si nechají předložit fakta, nikoli fámy a pomluvy, předpokládám, že jejich reakce bude jiná.

Co říkáte na Topolánkův výrok po jednání klubu, kdy podmínil svou kandidaturu očištěním strany?

Shoduji se s panem předsedou v tom, že tento Augiášův chlív se musí vyčistit. Mám ovšem zásadně jiný návrh v tom, u koho se musí začít, a já si myslím, že u něj.

Předpokládám, že budete volat po tom, aby měl na kongresu protikandidáta.

Stranu nemůže vést člověk, jehož nejbližší spolupracovníci se podílejí na shromažďování kompromitujících materiálů a přípravě vydírání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám