Hlavní obsah

Vláda ruským aerolinkám zavřela česká letiště

– Praha • Aktualizováno

Česká republika o půlnoci znemožní ruským leteckým dopravcům přistávat na letištích v zemi. V pátek to oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). K identickému kroku již přistoupilo i Polsko. Současně vláda rozhodla o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních případů, schválila i mimořádnou humanitární pomoc pro Ukrajinu.

Ministerstvo dopravy omezilo letecký provoz Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Kupka nejprve oznámil uzavření prostoru. Na doplňující dotaz ale odpověděl, že se jedná jen o zákaz přistávání na českých letištích.

Kupka uvedl, že ČR již dva dny nevydávala povolení pro nepravidelné lety. Od půlnoci na sobotu se pak vzdušný prostor pro ruské společnosti uzavře zcela.

„Budou to linky, které spojovaly Prahu a Moskvu a Prahu a Petrohrad,” uvedl ministr. Do Moskvy létaly spoje každý den, do Petrohradu méně často.

„Platí to pro veškerý provoz, který by přistával a vzlétal z českých letišť, ty kroky koordinujeme s Polskem,“ uvedl Kupka. Polsko se k tomuto kroku rozhodlo již o několik hodin dříve.

Ruské spoje by podle Kupky mohly představovat určité riziko.

Foto: Novinky

Polsko uzavře svůj vzdušný prostor pro ruské aerolinky

Zahraniční

Rusové už nedostanou víza

Ministři rozhodli také od 25. února o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních případů. Doporučovat budou stejný postup i dalším evropským státům. „Již udělená víza projdou screeningem,“ řekl šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN).

Dále schválili také humanitární podporu ve výši 300 milionů korun. „Pověřili jsme ministra průmyslu a obchodu, aby poskytl Ukrajině pohonné hmoty, o které žádá,“ uvedl také premiér.

„Jsme připraveni vyhovět o žádosti o krev,“ doplnil.

Vláda schválila dále možnost, aby se po území Česka pohybovaly ozbrojené síly spojeneckých zemí z NATO. ČR jim poskytne třeba letiště pro tankování.

Současně může také česká armáda vyslat až 580 vojáků začleněných do sil velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance kamkoli na alianční území.

TK po jednání vlády 25.2.2022Video: ČTK

Kabinet rozhodl i o posunu do druhé úrovně čtyřstupňového systému ministerstva vnitra podle intenzity pomoci možným uprchlíkům z Ukrajiny. Nyní je Česko na nejmírnějším zeleném stupni, vicepremiér Vít Rakušan (STAN) ve čtvrtek nicméně řekl, že preventivně předloží návrh na přesun do oranžového stupně. Ten obsahuje opatření na podporu 5000 uprchlíků.

Ukrajina zůstala v boji sama, stěžuje si Zelenskyj

Evropa

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byl český vzdušný prostor uzavřen letadlům ruských aerolinií?
Ano
85,8 %
Ne
14,2 %
Celkem hlasovalo 11730 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám