Hlavní obsah

Armáda nakoupí neprůstřelné vesty za 1,7 miliardy

• Aktualizováno

Armáda a ministerstvo obrany ve středu představily detaily k modernizačním projektům. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že resort podepsal dohodu na nákup balistických vest za 1,7 miliardy korun a tvrdí, že ohroženo by nemělo být ani financování zakázky na pořízení náhrady zastaralých sovětských BVP. Zakázka za 52 miliard by měla být podepsána ještě letos.

Záznam: TK předsedy vlády Andreje Babiše a ministra obrany Lubomíra MetnaraVideo: ČTK

 
Článek

Babiš podpořil úplné přezbrojení a připomněl, že již v dubnu došlo k podpisu rámcové smlouvy na nákup 39 000 ručních zbraní, které za 2,8 miliardy dodá do roku 2025 Česká zbrojovka.

Nově byla podepsána i rámcová smlouva se společností STV Group, která za 1,67 miliardy dodá 47 000 balistických vest nejvyšší třídy.

Podle Babiše je třeba najít i model financování pořízení nových bojových vozidel pěchoty. Jejich pořízení by mělo přijít na 52 miliard korun. Smlouva by mohla být podepsána do konce roku. Podle náměstka ministra obrany Lubora Koudelky by mohlo být financování rozložené do šesti let.

Babiš chce zbrzdit nákup BVP za 52 miliard, vojákům se to nelíbí

Domácí

Metnar již dříve před škrty v armádě varoval a odmítl scénář, aby vojáci o slíbenou novou techniku přišli. Ve středu zdůraznil, že se armáda snaží o maximální zapojení českých firem.

Generál Opata uvítal podpis smlouvy na pořízení ručních zbraní. „Je to krok do 21. století,” dodal.

Obrana má letos v plánu rekordní nákupy a hodlá podepsat smlouvy až za 75 miliard korun.

ČR přesto stále nebude plnit závazek dávat na obranu dvě procenta HDP. „Příští rok bude náročný pro rozpočet, ale nemůžeme si dovolit zastavit veškerou modernizaci armády,” dodal Babiš s tím, že v roce 2021 by mohl být poměr financí vydaných na obranu až 1,4 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám